Foto: Happy Emotions Photography
Liigume
28. jaanuar 2018, 16:00

Mis põhjustab ÜLEKAALU?

Liiga tihti süüdistatakse ülekaalus vaid valesid toitumisharjumusi. Tegelikult on väga üldistav käsitleda liigseid kilosid kui üksnes disbalanssi selle vahel, mida sööme ja selle vahel, mis ära kulutame. Tuntud on isegi dieet nimega “If it Fits my Macros” - süüa võib ükskõik mida, peaasi, et kaloraaž ja makrotoitained on paigas.Vähemalt täna veel on pea võimatu öelda, palju üks või teine toit energiat sisaldab. See on sõltuvuses niivõrd paljudest asjadest ning kasutatakse keskmisi väärtusi. Teisalt, iga inimene on ainulaadne ning seega omastame ka energiat erinevalt. Ehk siis kaks erinevat inimest süües täpselt sama lõunasöögi võivad sellest omistada erinevalt energiat.Niisiis soovides langetada kehakaalu võiksime arvesse võtta veel teisi mõjutajaid lisaks söödudud toidu kaloraazile ja liikumisele. Kehas on kõik üks tervik. Kui midagi on tasakaalust väljas, mõjub see kohe ka mujal. Tooksin siinkohal välja mõned peamised kehakaalu mõjutajad: toitumisharjumused, liikumine, elus

Geenid

Alustame siis nendest, mida tavaliselt esimesena kiputakse süüdistama. Liiga tihti kuuleme süüdistust stiilis “Mu vanemad olid juba ülekaalulised!” Geneetika mõjutab tõepoolest seedimist. Kuid seda ei tasu üle hinnata. Suuremat tähtsust omistatakse hoopis meid ümbritsevale keskkonnale ning kodust kaasa antud toitumisharjumustele. Väga tihti saavad valesti tehtud toitumisvalikud alguse just kodus ja vanemate eeskujul. Harjumusi teadagi polegi nii lihtne hilisemas elus muuta. Geneetika seega mõjutab ülekaalu kuid mitte nii suurel määral kui me arvame. Võime ka mõelda ajas 100 aastat tagasi. Meiega samade geenidega vanemad polnud ju niivõrd suures ülekaalus aastaid tagasi.

Toitumisvalikud

On väga oluline mõista, et tõepoolest omab tähtsust mida, kui palju ja millal me sööme. Mida toit lisaks energiale meile veel pakub. Kas sööme töödeldud, vitamiinivaest, suhkru ja rasvarikast toitu või sisaldab söödud toit ka teisi kehale vajalikke komponente. Kas jätame toidukordi vahele ja kipume siis jälle üle sööma. On oluline tasakaal nii toiduaegade kui ka toitainete osas. Väikesed kõrvalekalded ei pruugi meid suuresti mõjutada, kuid regulaarselt tervisliku toitumise printsiipe eirates võib see avalduda ka mujal kui lihtsalt ülekilodes.

Elustiil/treening

Siia alla võiks liigitada nii trenniharjumused kui üldisemalt elustiili. Üks ülekaalu põhjustest on kindlasti vähene liikumine. Liigume punktist A punkti B enamasti  autoga ning suure osa ööpäevast veedame istudes või lamades. Auto pargitakse poe või kontori ukse ette, et saaks võimalikult väikese liikumisega hakkama. Kui enamik meelelahutusest on seotud teleka, söömise või telefoniga, siis igapäevast liikumist polegi. Me ei kulutagi energiat, küll aga meeldivad enmus inimestele energiarikkad toidud. Keha toimib paremini kui oleme füüsiliselt aktiivsed ning lihasmassi osakaal mõjub positiivselt ka ainevahetuse kiirusele.

Soolemikroobid

Soolestik on koduks suurele hulgale hädavajalikele bakteritele. Nende rollist tervisele ja ainevahetusele räägitakse üha enam. Soolestiku mikroflooral on suur roll kehakaalule, samuti avaldab ta rolli immuunsusele ja tujudele. Erinevatest uuringtest on selgunud, et ülekaaluliste inimeste baktreid soolestikus erinevad saledate inimeste omast. Tervisiku toitumisega on võimalik soolestiku bakterikooslust paremaks muuta.

Hormoonid

Hormoonide mõju igapäevase elu üle on raske üle hinnata. Hormoonid reguleerivad pea kõiki funktsioone kehas kuid keskendudes vaid väikesele osale näeme kui suuresti need mõjutavad kehakaalu. Hormoonid dikteerivad enesetunnet, tuju, ainevahetust, näljatunnet. Hormoonid ütlevad ka kas ja kuidas suudame arendada lihasmassi. Ehk siis hormonaalne disbalants mõjutab igapäevaelu. Nii toitumine kui elustiil on need, mille abil saame hormonaalset tasakaalu positiivselt mõjutada.

Hormonaalseid probleeme põhjustab sageli naissuguhormooni liigne östrogeen. Tihti on põhjuseks just ksenoöstrogeenid ehk väliskeskkonnast pärit östrogeenilaadsed ühendid. Aeg vaadata üle oma elukeskkond!

Uni

Uni on kaalulangetusest rääkides tihti üks alahinnatumaid komponente. Kuigi une olulisusest välja puhkamisel on palju räägitud, siis selle otsest mõju kaalule ja emotsioonidele ei taheta alati tunnistada. Unetust ja unehäireid peetakse tegelikult aga oluliseks ülekaalu mõjutajateks. Unetuse või vähese magamise  üks paljudest tagajärgedest on pidevad põletikulised protsessid kehas. Viimaseid nimetatakse ka “aeglasteks tapjateks”, selles seisundis väheneb insuliinitundlikkus ja kortisooli tase on regulaarselt kõrgendatud. Insuliiniresistentsust seostatakse otseselt ülekilode kogunemisega. Stressi seisundis tõuseb enamik inimestel isu just suhkru- ja rasvarikaste toitude järele. Halb unekvaliteet mõjutab veel teisigi hormoone mis on seotud ainevahetuse ja näljatundega.

Uni on üks imeline asi, mille abil saame muuta oma elukvaliteeti palju paremaks. Magagem end saledaks! 

Tahaksin tänada oma mentorit ja treenerit Charles R. Poliquini, tänu kellele olen viimastel aastatel omandanud teadmisi toitumise, treeningu, tervise ja enesearenduse valdkonnas. 

Väikese eelinfona võin öelda, et see maailma parim jõutreener tuleb septembris Eestisse koolitama. 

Loe Egle Eller-Nabi blogi https://eglenabi.wordpress.com/.