Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
29. jaanuar 2018, 11:50

Menstruatsioonile järgnev migreen võib olla põhjustatud verekaotusest (1)

Menstruatsioonile järgnevad migreenid võivad olla seotud verekaotusest tingitud madala rauatasemega organismis, mitte kõikumistega östrogeeni tasemes.

Menstruatsiooni lõpuaja migreenid (MLM) on menstruatsiooniga seotud migreenide hulgas üpris sagedased, aga kui tüüpilised menstruaalsed migreenid vallandab östrogeenitaseme järsk langus, siis MLM-id tekivad mitu päeva pärast östrogeenitaseme langust, vahendab meditsiiniportaal Med24 uuringut, milles osales 119 järjestikust patsienti ühest peavalukliinikust.

Neist 85-l esinesid menstruatsiooniga seotud migreenid ja nendest omakorda 30-l (35%) olid just MLM-id. Keskmine MLM-i kestus oli 2,6 päeva, kusjuures vähemalt ühel päeval olid peavalud tugevad.

Uurijad oletasid, et MLM ei ole põhjustatud hormoonidest, vaid hoopis lühiajalise aneemia tulemus.

Ilmneski, et 28 patsiendil 30-st oli ferritiini (raua depoovalk) tase seerumis madalam kui soovituslik 50 ng/ml (keskmiselt 22 ng/ml), kusjuures pooltel oli tase allpool normi piiri, st < 18 ng/ml.

Uurijad juhivad tähelepanu sellele, et madala ferritiinitaseme teadaolev sümptom võib olla krooniline peavalu, mis on seotud aneemia, hüpokseemia ja hüperkapniaga ning võimalik, et ka ajuveresoonte vasodilatatsiooniga, mis käib migreenidega tüüpiliselt kaasas.

Niisuguseid patsiente, kellel madal ferritiinitase on kindlaks tehtud, ravitakse harilikult suukaudse rauaraviga, mis võib migreenide esinemise täielikult likvideerida.