NAASTREHVID Foto: ALDO LUUD
Tehnika
30. jaanuar 2018, 10:02

NAASTREHVID JA ILM: löökaukude põhjustatud kahjude arv kasvab (2)

Heitlik talveilm, kiirelt vahelduv temperatuur ja naastrehvid lõhuvad teekatet. Löökaugust läbisõidu tagajärjel saavad enim kahju sõidukite rehvid, veljed ja silladetailid.  

Keskmine löökaugu põhjustatud kaskokahju on 855 eurot. Mullu oli suurim selline kahju 2720 eurot, kui maastur sõitis veeloigus asuvasse löökauku. Sõidukil tuli välja vahetada kaks velge koos rehvidega ning lisaks oli autol vaja remontida vedrustust.

If Kindlustuse sõidukikahjude grupijuhi Martin Kuke sõnul tõuseb löökaugu kahjude hulk igal aastal hüppeliselt kevadel lume sulamise järel, kuid temperatuuride kõikumine on juba teeauke suurendanud ning iga nädal toob kindlustusele enam teateid löökaugus lõhutud autodest.

„Sula korral võivad teed katvad lombid suuremad löökaugud autojuhtidele märkamatuks muuta. Eriti tähelepanelik tasub olla, kui teel on näha kruusa või killustikku, sest need võivad viidata tekkinud augule. Veelompidest läbi sõites tuleks ettevaatuse mõttes kindlasti hoog maha võtta,“ ütles Kukk.

Löökaukude põhjustatud kahju sõidukile hüvitab kaskokindlustus ja omavastutuse osa on võimalik välja nõuda tee valdajalt. Kui löök­august läbi sõites saab auto kahjustada, on oluline juhtum sündmuspaigal fikseerida ja teavitada politseid.

Viis soovitust, kuidas saab tee omanikult hüvitist nõuda:

1. Kui löökaugust läbi sõites tekib kahtlus, et auto sai kahjustada, peatu esimesel võimalusel ja fikseeri sõiduki vigastused.
2. Teavita juhtunust politseid ja tegutse neilt saadud juhiste järgi. Tee omanikult kahjuhüvitise saamise eelduseks on juhtumi fikseerimine politseis.
3. Pildista kahju põhjustanud löökauku selliselt, et selle asukoht ja suurus oleksid tuvastatavad.
4. Lase sõiduki remondimaksumust hinnata autoremonditöökojal.
5. Esita tee omanikule kahjunõue koos tõendusmaterjaliga. Näiteks Tallinnas on tee omanikuks Tallinna linn ja nõue tuleb esitada Kommunaalametile.

Nõude näidise leiab siit.