Kuidas toiduga hallkae tekkimise riski alandada?
Tarbi regulaarselt kurkumiini (kurkumi ekstrakti). Mitmetes teadusuuringutes on analüüsitud kurkumiini kasulikku mõju loomadel esineva katarakti pidurdamises ja on leitud, et selles leidub äärmiselt raviva omadusega taimneühend polüfenool – mis annab kurkumile selle kuldse värvuse – suudab kaitsta katarakti tekke vastu.
Söö regulaarselt ja palju luteiini sisaldavaid toiduaineid: leidub paljudes rohelistes salatites ja värvilistes juurviljades nagu lehtkapsas, spinat, saialill, paprika, piprad jne. Kaks aastat kestnud platseeboga kontrollitud pilootuuringus leiti, et luteiin parandab vanusest tingitud kataraktipatsientidel nägemisfunktsioone.
Proovi vananemist aeglustavat nisuorast: aastal 2005 ajakirjas "Biogerontology" avaldatud uuringust selgub, et nisuoras suudab ravida katarakti põhjustatud läätse läbipaistmatust, parandades seda 25–40% ulatuses. Nisuoras võib olla vananemisest tingitud muutustest taastumisel nii tõhus seetõttu, et suudab alandada happeliste peptiidide, väga energeetiliste fosforradikaalide ja antioksüdantide molekulide kõrge taset organismis. Need viimati mainitud kolm faktorit, võivad olla seotud kudede vananemisprotsessi kiirenemisega.
Kommentaarid (0)