Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
31. jaanuar 2018, 13:50

TÕDE VÕI VALE: kas uskuda levinud vähimüüte? (3)

Nagu raskete haiguste korral ikka, levib ka vähktõve kohta ohtralt erinevaid uskumusi. Portaal CheatSheet on mõned neist kokku kogunud ning annab vastuse, milliseid uskuda, milliseid mitte.

Müüt: Suhkur ja kunstlikud magusained suurendavad riski vähki haigestuda.

Vastus: Suhkur iseenesest vähki ei tekita. Küll aga kaasneb ohtra suhkrutarbimisega ülekaalulisus, mis võib teadusuuringute andmeil vähiriski suurendada

Müüt: Traumad suurendavad riski vähki haigestuda.

Vastus: Väikesed ja levinud traumad, näiteks sinikad, marrastused ja ka sagedasemad luumurrud ei ole kuidagimoodi vähiga seotud. See uskumus võib olla alguse saanud sellest, et traumaga arsti juurde pöördudes on selgunud ka kasvaja olemasolu.

Müüt: Vähktõbi on nakkav. 

Vastus: Vähktõbi ei nakka. See müüt võib olla põhjustatud asjaolust, et HPV-viirus levib sugulisel teel ning HPV-viirus on ka emakakaelavähi üks põhjuseid.

Müüt: Deodorandi kasutamine tõstab riski haigestuda rinnavähki.

Vastus: Palju on räägitud, et deodorandis kasutatavad alumiiniumühendid imenduvad läbi naha ning võivad tekitada rinnakoe muutusi. Teadusuuringud seda seost kinnitanud pole.

Müüt: Stress suurendab riski haigestuda vähktõppe.

Vastus: Stress nõrgendab immuunsüsteemi, kuid mitte ainult. Teadlased pole stressi ja vähi omavahelist seost kinnitanud.

Müüt: Meestel ei teki rinnavähki. 

Vastus: Meestel esineb rinnavähki küll harvem kui naistel, kuid ometi saab rinnavähi diagnoosi igal aastal mitutuhat meest. Seega, ka mehed võivad rinnavähki haigestuda.

Müüt: Supertoidud aitavad vähki ennetada.

Vastus: Vähi tekkimine kehas on keeruline protsess, mida ei saa ära hoida ühegi toidu söömisega. Kuid kindlasti aitavad supertoitudest saadavad ained immuunsüsteemil tugevana püsida ning nii ka vähi tekkele võimalikult kaua vastu punnida.