Jää närimine kahjustab hambaidFoto: PantherMedia/Scanpix
Keha
1. veebruar 2018, 13:21

Viis igapäevast harjumust, mis hävitavad su hambad (4)

Sa ei pruugi sellest ise teadlik ollagi, kuid sa teed igapäevaselt asju, mis tasapisi su hambad hävitavad. Ja tegelikult võivad ka need tegevused näiliselt kahjutud tunduda, kirjutab All Wellness Guide ja toob välja viis igapäevast harjumust, mis ilusale naeratusele põntsu panevad.

1. Jää närimine. Kuigi jää on vesi, pole selle närimine ohutu. Ometi seda tehakse, nii näljast, igavusest kui harjumusest. See võib aga kaasa tuua hammaste mõrad või hoopis purunemine, samuti hambavalu, kui jää külmus hamba sees olevat pehmet kude ärritab.

2. Hammaste krigistamine. Inimesed kipuvad hambaid krigistama, kui nad on vihased või pettunud, samuti soodustavad seda stress ja halb uni. See tegevus võib aga põhjustada lõualuude probleeme ning katkiseid hambaid.

3. Suitsetamine võib põhjustada kroonilist valu ja hambakahjustusi, see võib suurendada riski haigestuda suuvähki. Seega kahjustab see tegevus lisaks hammastele ka igemeid.

4. Magustatud jookide joomine. Suhkur, nii looduslik kui kunstlik, ON hammastele halb, sest see toidab kaariesebaktereid.

5. Hammastega pakendite avamine. Kui sa teed hammastega midagi muud peale söömise, näiteks avad mõnd kilekotti või veel hullem – pudelit või pähklit, võivad su hambad suure tõenäosusega murduda.