Foto: PantherMedia/Scanpix
Meeled
3. veebruar 2018, 14:47

Ohhoo! Jooksmine aitab Alzheimeri tõbe ennetada! (5)

Jooksmine on kasulik füüsilisel kehale, kuid mitte ainult - hiljutine uuring näitab, et joostes on võimalik ka Alzheimeri tõbe ennetada.

Hiljaaegu ajakirjas Journal of Alzheimer's Disease avaldatud uuringu tulemuste kohaselt võib nädalas rohkem kui 25 kilomeetri jooksmine väheneda Alzheimerisse suremise riski. kirjutab Newsmax Health. Kui jooksmine käib üle jõu, võib ka kõndida, kuid siis peab jälgima, et põletatud kalorite hulk oleks võrdne nädalas rohkem kui 25 kilomeetri jooksmisega.

Sellisele tulemusele jõudsid teadlased pärast 153 000 jooksja ja käija andmete 12 aastat kestnud analüüsi. Muuhulgas jälgiti ka, kes uuritavatest surid Alzheimeri tõppe.

Ilmnes, et nädalas rohkem kui 25 kilomeetrit jooksnud inimesed surid 40 % väiksema tõenäosusega Alzheimeri tõppe kui need, kes ei jooksnud. Nädalas 12 - 24 kilomeetrit jooksnud inimestel oli Alzheimeri haiguse tõttu suremise risk 25 % väiksem.

Williamsi sõnul on uuringu tulemused vastuolus varasemate soovitustega, sest üldiselt soovitatakse joosta nädalas kaheksa kuni 12 kilomeetrit.

Teadlased seletavad seda sellega, et piisav liikumine takistab ajumahu vähenemist ning nii võib langeda ka Alzheimeri tõppe suremise risk. Ühtlasi tehti kindlaks, et päevas kolm või rohkem puuvilja söönud inimestel oli 60 % väiksem risk Alzheimeri tõppe suremiseks kui neil, kes sõid päevas vähem puuvilju ning et koolesteroolialandajaid tarbinud inimestel oli 40 % tõenäosus surra sellesse haigusesse.