PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLAFoto: STANISLAV MOSHKOV
Terviseuudised
2. veebruar 2018, 17:08

NÄDALAVAHETUS VÕIB TULLA RASKE: gripihaiged ummistavad haiglate erakorralise meditsiini osakondi (15)

Gripihooaeg hakkab jõudma haripunkti ja Eesti haiglate erakorralise meditsiini osakonnad ning perearstid töötavad maksimumkoormusel. „Kardan, et see nädalavahetus tuleb väga raske,” nentis PERHi erakorralise meditsiini osakonna juhataja dr Vassili Novak.

Kui möödunud nädala kohta andis terviseamet teada, et grippi ja ülemiste hingamisteede viirustesse haigestunute osakaal nädalaga kahekordistus, siis sel nädalal on haigestumine veel kõvasti kasvanud.

„Öösel tõusis lapsel väga kõrge palavik, ta hakkas sonima ega olnud enam adekvaatne,” rääkis Delfile üks lapsevanem, kes oma alla kaheaastasele lapsele sel nädalal kiirabi kutsus. Kiirabibrigaad vaatas lapse üle, kuid nentis, et haiglasse ei ole mõtet last viia – haigla olevat raskelt grippi põdevaid väikelapsi pungil täis, enamik neist raskemas seisus kui see konkreetne pisike patsient.

Refereeritud artikli täisteksti loe Delfis.

Gripi sümptomiteks on haiguse äkiline algus, kõrge palavik (38°C ja rohkem), millele lisanduvad kas köha, peavalu, kurgu- või lihasvalu või esineb hingamisraskuseid, seisab veebilehel vaktsineeri.ee. Võib esineda ka kõhulahtisust.

Kuidas grippi teiste viirushaiguste seast ära tunda?

Paragrippi tunneb kõigepealt valusa kurgu järgi, kuid tavaliselt ei jää tulemata ka nohu ja haukuv köha. Tekkida võib ka gripile iseloomulik lihaste valu. Paragripp ei lähe nädalaga mööda, vaid vaevab põdejat pikemat aega. Selle raviks eriravimeid pole.

Adenoviiruse põdemine võib kulgeda sarnaselt teiste hingamisteede haigestumistega, kuid sellega võivad kaasneda ka silmapõletik, seedehäired ja kõhuvalu. (Rahvasuus on seda ka silma- või kõhugripiks nimetatud, kuid maailm selliseid haigusi ei tunne.)

RS-viirus tekitab köha, mis võib kulgeda astmaatiliste nähtudega, nii et lapsel võib tekkida lausa lämbumisoht.

Gripp algab tavaliselt kõrge palaviku ja lihaste valuga, on eelpool nimetatutest märksa tõsisem haigus, sest võib tüsistusena tekitada kopsupõletikku, neeruvaagnapõletikku või krooniliste haiguste ägenemist. Kergemini levib ja ägedamini kulgeb just A-gripp.