Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
15. veebruar 2018, 08:47

Mida tähendab RAUAPUUDUS?

Kui rauasaamine toiduga on kestvalt ebapiisav, hakkavad organismi rauavarud vähenema (st langeb s-ferritiini tase). Rauapuudusest tingitud negatiivne mõju erütrotsüütide moodustumisele ilmneb juba enne, kui organismi rauavarud täielikult ammenduvad. Antud seisundit iseloomustab vereanalüüsis rakkude keskmise mahu (MCV) alanemine. Rauapuuduses indiviidide ja rauavaegusaneemiaga indiviidide rauaseisundi muutujad kattuvad.

Rauapuuduse mõjud

Rauapuudus võib kaasa tuua erinevad sümptomid. Tõsisteks tagajärgedeks on rauavaegusaneemia, töövõime langus ning raku-vahendatud immunoloogilise kaitsevõime kahjustumine. Rauapuudusega seoses on täheldatud kehatemperatuuri reguleerimise muutusi. Raskekujuline rauapuudus tundub mõjutavat laste vaimset arengut ja kognitiivseid funktsioone. Sõltuvalt lapse vanusest, rauapuuduse ulatusest ja kestusest ning lapse sotsiaal-majanduslikust keskkonnast võivad need mõjud olla koguni pöördumatud. Ka ilma aneemia väljakujunemiseta rauapuudust on seostatud kognitiivsete testide madalamate punktitulemustega. Kokkuvõtteks võib öelda, et rauapuudust ja rauavaegusaneemiat seostatakse halva füüsilise, kognitiivse ja käitumusliku teovõime, närvisüsteemi arengu kahjustumise ning kasvu aeglustumisena lastel, kõrgvererõhu ja halvenenud immuunfunktsiooniga.

Rauapuuduse ja rauavaegusaneemia valdavus

Ülemaailmselt on hinnanguliselt vähemalt neljandikul eelkooliealistel lastel rauavaegusaneemia. Ühe- ja kaheaastaste laste halvemat rauaseisundit on seostatud sünnist saadik kiirema kasvuga, kuid ei saa välistada ka muid põhjuseid nagu toitumise tasakaalustamatus. Väikelaste rauaseisund näib olevat pärast 1990-ndaid paranenud. Uuringud on näidanud, et Põhjamaades on rauapuudust 10–22% viljakas eas naistel ning rauavaegusaneemiat 0–17% Põhjamaade rasedatel naistel. Põhjamaade rahvastiku eakate populatsioonis on läbi viidud vähe organismi rauataseme uuringuid, kuid on välja toodud, et madal Hb tase esineb väidetavalt 0–5% eakatel (>65 eluaastat). Rauapuudus on 70-aastaste seas suhteliselt ebaharilik ja tervetel 80- ning 85-aastaste seas veelgi haruldasem.

Allikas: Eesti toitumis- ja liikumissoovitused 2015.