Et alkohol takistab organismi valgeid vereliblesid tootmast, kahjustab see ka immuunsüsteemi. Valged verelibled kaitsevad keha nimelt haiguste eest.Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
12. veebruar 2018, 14:00

Kaheksa tegevust, mis panevad su immuunsüsteemile tõsise põntsu (1)

Kui oled üks neist, keda alatasa viirushaigused kimbutavad, pead tõsiselt mõtlema oma immuunsüsteemi tugevdamisele. Ja hoiduma näiteks neist kaheksast tegevusest, mis panevad su immuunsüsteemile tõsise põntsu.

Sa unustad bakterid ja kätepesu. Jah, just viirushaiguste hooajal tuleb meeles pidada, etbakterid on igal pool - ukselinkidel, liftinuppudel, ostukäru käepidemetel, jõusaalimasinatel ja väga paljudes muudeski kohtades, kirjutab Reader´s Digest. Seepärast soovitataksegi pidevalt käsi pesta. Parim seda on teha sooja vee ja seebiga. Ja kui käte pesemiseks võimalust pole, siis kasuta kaasaskantavaid desinfitseerijaid.

Sa unustad reisides enda kaitsmise. Reisimine paneb immuunsüsteemi proovile. Näiteks lennukis on suurem tõenäosus kõikvõimalike bakteritega kokku puutuda. Samuti leidub neid hotellitubades - need on näiliselt puhtad, kuid telefon ja telekapult ei kuulu kindlasti igapäevaselt puhastamisele. Seega pead ka reisides käte puhtusele suurt tähelepanu pöörama.

Sa oled antibiootikumidega hooletu. Kui sul on komme haigeks jäädes krõbistada varasemast alles jäänud antibiootikume, nõrgestad sa selle teguviisiga oma immuunsüsteemi. Liiatigi, antibiootikumidest ei ole külmetusviiruste ravis tolku.

Sa kipud alkoholi tarbima. Et alkohol takistab organismi valgeid vereliblesid tootmast, kahjustab see ka immuunsüsteemi. Valged verelibled kaitsevad keha nimelt haiguste eest.

Sa kipud üksi olema. Grippi põdevate inimestega mittesuhtlemine on mõistlik, kuid liigne üksindus ei mõju immuunsüsteemile hästi. Teadlased on leidnud, et pikaajaliselt üksinduses elavad inimesed on haigustele vastuvõtlikumad.

Sa ei joo piisavalt. Kui keha pole piisavalt niisutatud, ei tööta immuunsüsteem piisava intensiivsusega. 

Sa jood magustatud jooke. Kõikvõimalikud mahlajoogid ja limonaadid ei mõju suure suhkrusisalduse tõttu kehale hästi ning nendest pole ka keha niiskustaseme tagamisel abi. Pigem panevad need sind rohkem ebatervislikku kraami ihaldama. See aga kehale head ei tee.

Sa ei maga korralikult. Magamise ajal keharakud taastuvad ning see võimaldab immuunsüsteemil tõhusamalt tööd teha. Samuti takistab vähene magamine samal põhjusel inimestel külmetusviirustest ka paraneda.