Foto: PantherMedia/Scanpix
Terviseuudised
14. veebruar 2018, 11:00

Ühtsed ravisoovitused eeldavad ühist arusaamist patsiendi andmetest (1)

Reedel Tallinnas toimuv konverents toob kokku patsientide ravi eest vastutavad osapooled. Konverentsil arutletakse selle üle, kuidas tänane süsteem ja terviseandmed toetavad parima ravi ning ravimite pakkumist.

Konverentsi ühe korraldaja, Celsius Healthcare’i esindaja Agne Annisti sõnul sündis konverents vajadusest tähelepanu pöörata erinevate osapoolte koostööle patsiendi hüvanguks: „Nii perearstil, õel kui apteekril on oma roll patsiendi toetamisel, et ta saaks aru, milliseid ravimeid ta võtma peab, kes neid kirjutab ja uuendab,“ selgitas Annist.

Ühe lahendusena patsiendi abistamiseks on Järveotsa Perearstikeskuse juhataja, perearst Diana Ingerainen välja pakkunud e-raviplaani: „Raviplaan oleks hea tööriist eelkõige patsiendile endale – tal oleks ülevaade, mis haiguste vastu, milliseid ravimeid ja mis järjekorras ta võtma peab ning selgitab tema rolli ravi osas. Arusaadavalt oleks e-raviplaan abiks kõigile – eelkõige patsiendile endale ja ta lähedastele, arstidele ja õdedele, kes patsiendi probleemidega kokku puutuvad, ning loomulikult ka apteekritele,“ rääkis Ingerainen.

„Oluline on töötada selle nimel, et tervishoiusüsteem liiguks patsiendikesksuse poole ja ümber patsiendi tekiks koostöövõrgustik,“ lisas ta.

Eesti Haigekassa ravimite valdkonna juht Erki Laidmäe annab konverentsil ülevaate ravimite kasutusest perearsti vaates tuginedes haigekassa statistikale. Laidmäe tutvustab, kui palju ravimeid perearsti poolt välja kirjutatakse, kui paljud neist on toimeainepõhised, kuidas retseptiravimeid välja ostetakse ja kui palju riik ja patsiendid nende eest tasuvad. Ühtlasi tutvustab Laidmäe Eesti olukorda esmatasandil ravimite välja kirjutamisel OECD riikide võrdluses. „Analüüsides tänaseid Eesti arstide praktikaid ravimite väljakirjutamisel ning vaadates, kuidas paistame silma rahvusvahelises võrdluses, saame märgata kitsaskohti ja arenguvajadusi,“ ütles Laidmäe. „Üheks oluliseks viimaste aastate arenduseks haigekassa poolt on olnud ravimite koostoimete andmebaas, mis on loonud perearstidele senisest oluliselt paremad võimalused patsiendile ravimite määramisel. Järgmiseks on e-ravileht“.

Samuti tuleb konverentsil juttu apteekrite võimalustest ravi tulemust mõjutada.