Kui abivajaja veedab enamiku päevast voodis, aitab igapäevatoiminguid teha funktsionaalvoodi, kus on mugav asendit muuta.Foto: Invaru
Nipid
15. veebruar 2018, 16:04

Täiskasvanu hooldamine kodus: kuidas saada hakkama? (1)

Inimese elukorraldus võib võtta ootamatu pöörde, kui näiteks kõrgemas eas lakkab keha funktsioneerimast nii nagu varem või kui haiguse või õnnetuse tagajärjel pöördub kogu senine elukorraldus pea peale.

„Uues olukorras tekib tavaliselt väga palju küsimusi ning sageli ei osata neile vastuseid leida. Oluline on julgeda küsida abi, mitte püüda üksi kõigi keeruliste toimingute ja valikutega hakkama saada. Tänapäeval on olemas palju abivahendeid, mis igapäevaelu toetavad, ja tänu riiklikele toetustele ei tähenda abivahend tingimata ka suurt väljaminekut,“ kinnitab abivahendikeskuse Invaru klienditeeninduse valdkonna juht Kadri Tiido.

Uues olukorras on nii hooldatav kui ka abivajaja lähedased. Invaru terapeutide sõnul tuleks esmalt läbi mõelda, milline on abivajaja igapäevakeskkond. Kas see on maja või kõrgemal korrusel asuv korter? Kas toas jagub piisavalt ruumi, et näiteks hooldusvoodile mõlemalt poolt ligi pääseda või ratastooliga liikuda? Kuidas pääseda tualetti ja vannituppa? Kas hooldatavat saab soovi korral õue viia?

Igale abivajajale just talle sobilik lahendus

Ühest lahendust ei ole, sest inimesed ja võimalused on erinevad. Sobiv abivahend leidub sellegi poolest igale abivajajale. Abivahendi vajadusele soovitab Tiido mõelda aga juba siis, kui abivajaja ise veel näiteks haiglas viibib. „Koos arstiga tuleks mõelda läbi ja teha nimekiri vajaminevast ning lasta arstil ka vastav tõend kirjutada, et edasine asjaajamine oleks lihtsam. Sobiva abivahendi aitavad seejärel välja valida ja selle kasutamist nõustada abivahendikeskuste spetsialistid, kes selgitavad ka, kuidas riik sotsiaalkindlustusameti kaudu vahendite soetamist toetab.”

Soodustingimustel abivahendite rentimiseks või ostmiseks tuleb esmalt pöörduda koos arstitõendiga sotsiaalkindlustusametisse, kes väljastab isikliku abivahendi kaardi. Abivahendeid saavad soodustingimustel rentida-osta lapsed, puudega lapsed, täiskasvanud, kel on töövõime vähenenud või kadunud, samuti vanaduspensionärid.