Foto: Pixabay.com
Terviseuudised
16. veebruar 2018, 08:43

Gripi vastu vaktsineerimine püstitas möödunud aastal rekordi (3)

Möödunud aastal lasi end Eestis gripi vastu vaktsineerida üle 52 000 inimese, enamik kaitsesüste tehti aasta viimasel kolmel kuul.

Vaktsineerijate üle peab arvestust terviseamet ning nende statistika näitab, et kui 2015. aastal lasi endale kaitsesüsti teha paarkümmend tuhat inimest ja aasta hiljem oli neid ligi 35 000, siis mullu toimus hüppeline kasv - gripivaktsiini sai üle 52 000 inimese.

ERR-i uudisteportaal kirjutab, et kõige enam ehk üle 42 000 inimese lasi vaktsiini teha oktoobris, novembris või detsembris ning terviseameti andmetel ongi see tavaliselt kõige aktiivsem vaktsineerimisperiood. Teises kvartalis oli kaitsesüstijaid ligi 8000 ja aasta esimesel kolmel kuul veidi üle kahe tuhande. Vaktsiini saanute hulgas oli kõige rohkem 15-49-aastasi, järgnesid 50-64-aastased ning vanemad.

Vaktsineerijaid on endiselt vähe

Õhtuleht on varem kirjutanud, et gripp ei ole küll 100% vaktsiiniga täielikult välditav, kuid see on sedavõrd tõhus, et haigus ei lõppeks raskete tüsistustega haiglas. Eestis vaktsineerib end ainult üks protsent inimestest ja haiguse puhangu ajal kaks protsenti.

Gripiviirus levib igal talvel ja grippi haigestumised võivad kesta kuni märtsi lõpuni. Külmal perioodil nakatuvad inimesed rohkem viirustesse, kuna viibivad palju aega siseruumides, kus on paraku viiruste levikuks soodustingimused.  Võrreldes külmetushaigusega on gripp tõsine haigus, mille ravimata jätmine võib endaga kaasa tuua väga raskeid tüsistusi.

Tõsise nakkushaigusena haarab gripp väga sageli terveid perekondi. Ühe pereliikme haigestumisel tasub ülejäänud pereliikmetel gripiravimiga alustada kohe. Spetsiaalne gripiravim on tõhus vaid siis, kui sellega alustada 48 tunni jooksul pärast haigestumist. “Vaktsineerimine on alati peamine ennetusvahend,” lisas Lehari, kelle sõnul on kõigil soovijatel tegelikult veel võimalus lasta ennast ohtliku viirushaiguse vastu vaktsineerida.