Foto: PantherMedia/Scanpix
Lapsed
16. veebruar 2018, 11:29

Terviseamet: veganimenüü lasteasutustes eeldab individuaalseid kokkuleppeid (8)

Lasteaedades võib  tavamenüü kõrval pakkuda tasakaalustatud ja täisväärtuslikku veganimenüüd, kuid see eeldab lapsevanema ja lasteaia tihedat koostööd ja erikokkulepet, leidsid terviseameti ja sotsiaalministeeriumi spetsialistid oma vastuses Vegan Seltsi pöördumisele. 

Veganimenüü pakkumisel tuleb arvestada, et  loomsete valkude asendamisel taimsete valkudega peab lapse valkude keskmine ööpäevane vajadus olema kaetud. Mikrotoitainete saamise tagamiseks võib veganimenüüs kasutada rikastatud toiduaineid. Nii nagu tavamenüü puhul, peab ka kahenädala veganimenüü olema kooskõlas kehtivate tervisekaitsenõuetega.

Lapsevanem, kes soovib oma lapsele lasteaias veganimenüüd, peab kirjalikult kinnitama, et on teadlik veganitoitlustamise mudeliga kaasnevatest riskidest.  Samuti tuleb lapsevanemal kinnitada pakutava veganimenüü sobivus ja võimaliku toidukulu suurenemise kompenseerimise nõusolek. 

Terviseamet tuletab meelde ja tugineb oma soovitustes Eesti lastearstide seisukohale, mille alusel Eesti kliima tingimustes veganlus lastele ei sobi. Seepärast rõhutatakse, et täistaimetoitlus eeldab individuaalset lähenemist ning väga tihedat koostööd lapsevanema, toitlustaja ja tervishoiutöötaja vahel, mis on raskesti rakendatav institutsionaalsel toitlustamisel.