Üksindus aitab keskenduda ja selgemini mõelda.Foto: PantherMedia/Scanpix
Meeled
16. veebruar 2018, 12:20

Ohhoo! Üksindus selgitab meeli ja aitab läbipõlemist vältida (1)

Üksindust kiputakse pelgama, kuid ometi võib sellest inimesele ka kasu olla.

Nii soovitab psühhiaater Sherrie Bourg Carter portaalis Psychology Today  ka edukatel inimestel rohkem üksi olla, sest see aitab vältida läbipõlemist. Kuidas? Loe edasi.

Üksi olles saab aju tema sõnul nimelt lõõgastuda ja taaskäivituda. Kui sa oled pidevalt seltskonnas, pead sa suhtlema, ei ole sul võimalustki puhkuseks. Kui miski sind ei sega – üksinduses on see võimalik – siis selginevad meeled ja keskendumisvõime. „Üksi olemine võib anda edasiminekuks jõudu,“ kinnitab psühhiaater.

Samas aitab ka tööl üksiolek paremini süveneda ja viljakamalt tööd teha, sest nii ei kisu keegi su tähelepanu oluliselt kõrvale. Kokkuvõtteks jõuad rohkem.

Üksinda olemine laseb ennast paremini mõista ning endas selgusele jõuda. Kui lähed grupiga kaasa, omistad ka teiste mõtlemise. Üksi ei pruugi sa alati nii toimida, nagu teistega koos.

Ka võimaldab üksiolemine põhjalikumalt mõelda. Kui igapäevarutus mõtlemiseks aega pole, on ka loomingulisus ja töövõime pärsitud. Selsamal põhjusel aitab üksiolek aitab ka probleeme selgemini näha ja neid lahendada, sest kui oled koos teistega, võivad nad su mõttetööd segada või sinu meeli mõjutada.

Lisaks aitab see ja kõik eelnev teistega paremini suhelda, sest kui oled tänu üksindusele endas ja oma soovides selgusele jõudnud, tead täpselt ka seda, mida soovid ja kellega koos olla tahad.