Greip on küll tervislik hommikusöök, kuid hammaste jaoks liiga happeline. - hape kahjustab hambaemaili.Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
17. veebruar 2018, 12:10

Kuus toitu, mis lõhuvad su hambaid klaaskommidest hullemini (10)

Keda ei oleks lapsepõlves hoiatatud, et kommi närides lähevad hambad katki. Tegelikkuses on olemas terve hulk toite, mis lõhuvad hambaid klaaskommidest hullemini.

Kreekerid. Väikesed kreekerid kipuvad süües kleepuma hammaste külge, kirjutab AsktheDentist. Ja seda ka nii, et inimene ise ei saa ise arugi.  Küll aga meeldib see bakteritele, kes neist rõõmsalt rammu koguvad.

Kuivatatud puuviljad. Et kuivatamisel kaob puuviljast vesi, muutub puuviljas leiduv suhkur kontsentreerituks ning kuivatatud puuvili kleepub hammastele täpselt samuti nagu iiriskomm,. Jällegi - bakterid saavad sellest meelepärast toitu, et koguda jõudu hammaste lagundamiseks.

Köha- ja kurgutabletid. Kui rääkida hambaaukudest, on lutsutavad kommid hammaste surm. Sealjuures ka köha- ja kurgutabletid, sest neisse on parema maitse saamiseks lisatud suhkrut. Seda lutsutades puutuvad hambad kauem suhkruga kokku.

Greip on küll tervislik hommikusöök, kuid hammastele liiga happeline. Happelised toidud kahjustavad hambaemaili.

Kohvis leiduv tannikhape jätab hambad plekiliseks, kuid selle kõrval kahjustab hambaid ka tõsiselt.

Dieetjoogid on sageli tavalistest karastusjookidest happelisemad, kuna neis on suhkur välja võetud ja asendatud fosforhappega. See aga lahustab hambaemailis leiduvat kaltsiumi ning augud on kerged tekkima.