Foto: PantherMedia/Scanpix
Meeled
21. veebruar 2018, 11:28

ANNA PÄEVALE VÕIMAS STARDIPAUK: eduka inimese 7 hommikutegevust (1)

Kuidas olla produktiivsem, on küsimus, mida paljud endalt sageli küsivad. Püüdleme selle poole, et olla õnnelikumad ja efektiivsemad. Mõned teavad seda saladust: tuleb hommikuti korralikult rööbastele saada. 

Ärka varakult

Kõige väärtuslikum meile antud vahend on aeg. Varakult ärgates saame rohkem aega, et tegeleda nende asjadega, mis vajavad tegemist. Eriti oluline on vara ärkamine siis, kui sul on perekond: just neil hommikutundidel saame võtta käsile need tegemised, mis vajavad keskendumist ja seda, et keegi ei segaks.

Aja higi välja

Hommikune trenn või võimlemine on hea viis saada pea kohe päeva alguses selgeks ja puhtaks ning olla nii päeva jooksul produktiivsem. Kui mees suudab keha hommikul üles virgutada, siis kandub see fokusseeritus edasi tervele päevale. Ühtlasi on leitud, et hommikune trenn vallandab hea tuju endorfiine ja kiirendab ainevahetust ning nii põletab keha päeva jooksul rohkem kaloreid.

Pane muusika mängima

Ärka üles ja keera muss peale! Vali muusik või bänd, kes tekitab sinus tunnet, et sa elad. Lase sel saada oma päevaseks taustamuusikaks. On leitud, et muusika kuulamine tõstab tuju ja vähendab kroonilist stressi. Ka vallandab see dopamiini eritumist ning see on neurokeemiline reaktsioon, mis annab kehale signaali „hea on olla“.

Mediteeri

Mediteerimine ei nõua tingimata aktiivset joogaharrastamist või vaimset teejuhti. Mediteerimise peamine mõte on end maha rahustada ja pea selgeks saada. Võta hommikuti aega, et keskenduda hingamisele, vabastada meeled, peletada ärevusmõtted ja saada nii keskenduda sellele, mis on sel päeval tõsiselt oluline.

Võta külma dušši

Enamiku jaoks kõlab see nagu piinamisvõte, mitte elunipp. Aga külmal dušil on palju häid omadusi. Peamine neist: see šokeerib keha. Nii paranevad immuunsüsteem ja vereringe, leevenevad stress ja depressioon. Kui keerad enne veejoa alt lahkumist kraani natukeseks külma peale, siis avastad, et oled muutunud ümbritsevast teadlikumaks ja su päev tuleb produktiivsem.

Söö hommikusööki

Selle kordamine tundub ehk üleliigne, aga hommikusöök on põhjusega päeva olulisim toidukord. Keha saab toitained, mida sel päeval toimimiseks vaja. Tasakaalustatud hommikusöök tõstab keskendumisvõimet, annab energialaksu ja vähendab lössis tunnet – ning seeläbi saab mees olla päeval produktiivsem ning asjalikum.

Pane päevaplaan paika

Kõigepealt fikseeri kõige tähtsamad ülesanded ja siis vähemolulisemad – päevaste tegemiste üleskirjutamine ja prioriteetide seadmine on üks neist asjadest, mida teevad kõik edukad inimesed.