Keha

Merekalade söömine südametõbede riski ei vähenda (2)

Toimetas Silja Paavle, 27. veebruar 2018, 12:54
 PantherMedia/Scanpix
Järjekordne analüüs nendib, et mereelukatest saadud oomega-3-rasvhapete tarvitamine ei vähenda suure riskiga isikutel oluliselt südametõbede esinemise riski.

Briti uurijad võtsid kokku kümne ligi 78 000 uuritava isikuga randomiseeritud uuringu andmed, kirjutab meditsiiniportaal Med24. Uuringutesse olid võetud juba eelneva südame-veresoonkonnahaiguse või insuldi diagnoosiga patsiendid või suure haigestumisriskiga isikud (keskmine vanus 64 aastat, 61% mehed), kes tarvitasid oomega-3 rasvhappeid vähemalt 12 kuud (keskmiselt 4,4 aastat).

Ilmnes, et toidulisanditel polnud mingit mõju kardiovaskulaarsete sündmuste, seal hulgas mittefataalse müokardiinfarkti, suurte vaskulaarsete sündmuste, insuldi, revaskulariseerivate protseduuride ja kardiovaskulaarse suremuse tekkele.

Eelmisel aastal avaldatud Ameerika Südameassotsiatsiooni teaduslikus seisukohas on kirjas, et oomega-3 RH kasutamine on mõistlik patsientidel, kellel on juba eelnev südame-veresoonkonnahaigus või vähenenud väljutusfraktsiooniga südamepuudulikkus, kuid primaarse preventsiooni kohta soovitust ei tehtud randomiseeritud uuringute vähesuse tõttu. Euroopa juhendid ütlevad aga, et oomega-3 rasvhapete kaitsev efekt on kahtlane ja nende kasutamine vajab täiendavaid uuringuid.


Samal teemal

20. veebruar 2018, 09:31
ILUSAKS JA TERVEKS meie oma Eesti loodusandidega
1. veebruar 2018, 16:05
Kuus supertoitu, mis aitavad sul talvise viirusteperioodi üle elada
19. jaanuar 2018, 13:00
10 viisi, kuidas hoida SÜDANT
7. detsember 2017, 13:58
Millistele vitamiinidele peaks lapseootel ema tähelepanu pöörama?

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee