Lumi ja jää Bodeni järve ääresFoto: AFP/Scanpix
Maailm
2. märts 2018, 11:18

Euroopas on karm talveilm nõudnud üle 50 inimelu (8)

Krõbedad külmakraadid ja lumetuisk, mis praegu Kesk- ja Ida-Euroopas möllavad, on võtnud elu enam kui 50 inimeselt, peamiselt Ukrainas ja Poolas, vahendab Telegraph. Suurbritannias on torm Emma süül surnud 10 inimest, neist noorim 7aastane tüdruk.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) rõhutab oma kodulehel, et kõige haavatavamad ongi lapsed, eakad, külmetushaigustele vastuvõtlikud inimesed, vaesed ja kodutud. Inimesed, kellel pole võimalusi kodu kütta (või kodu lihtsalt pole) on peamine riskirühm.

Poolas on surnud 15 inimest alajahtumisse, seitse kodu kütmise tagajärjel tekkinud vingumürgitusse.

Suurbritannias on lumetorm Emma süül surnud kümme inimest. Noorim ohver on seitsmeaastane tüdruk. Enam kui tuhat kooli on suletud ja paljud supermarketid kaubast tühjad, sest harjumatult lumise ja külma ilmaga kipuvad inimesed paanikaoste tegema ning toitu ja tarbekraami koju kuhjama. Britid kutsuvad külmalainet „Beast from the East“ ehk „Koletis Idast“. Daily Mail kirjutab, et Hampshire'is jäi öösel seisma reisirong, milles reisijad pidid 15 tundi ilma kütte ja töötavate tualettideta vagunites istuma.

Reisijatel tasub aga silmas pidada, et väga paljudes Euroopa lennujaamades on töö häiritud, lennud võivad hilineda või ära jääda, samuti võib rongiliikluses ette tulla seisakuid. Lumesadu on jõudnud isegi Lõuna-Euroopa riikidesse.

Lumekoristustööd Milanos Foto: AFP/Scanpix