Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
8. märts 2018, 11:47

Stressist priiks õige toitumisega

Nii uskumatu kui see ka ei tundu, on toidul närvisüsteemile väga suur mõju. Proviisor Peeter Villako loetleb mõned toiduained, mis tugevdavad närvisüsteemi ja aitavad stressiga toime tulla.

Rohelised köögiviljad. Roheline lehtsalat, spinat, brokkoli, kapsas, kaunviljad ja teised rohelised köögiviljad sisaldavad rikkalikult folaate. Folaadid on organismile vajalikud olulise virgatsaine dopamiini tootmiseks. Dopamiin aitab kontrollida aju heaolukeskust, toetab normaalseid emotsionaalseid reaktsioone ning aitab tegevusi planeerida ja sihipäraseks muuta.

Lõhe jt merekalad. Stressi ja ärevuse puhul hakkab organism tootma rohkem nn stressihormoone – adrenaliini ja kortisooli. Lõhes ja teistes merekalades leiduvad oomega-3 rasvhapped aitavad tasakaalustada stressihormoonide negatiivseid mõjusid. Uuringud on näidanud, et inimestel , kelle toidus on rikkalikult merekala, on tunduvalt väiksem tõenäosus ärevuse ja teiste meeleoluhäirete tekkimiseks.

Trüptofaani sisaldavad toidud. Mitmed proteiinirikkad toiduained – erinevad seemned, kalkuni- ja lambaliha, teatud juustusordid (cheddar, mozzarella) ja sojatooted sisaldavad ohtralt aminohapet trüptofaan. Trüptofaanist toodetakse toodetakse organismis serotoniini – olulist virgatsainet, mis osaleb meeleolu regulatsioonis ning aitab stressiga toime tulla.

Tume šokolaad. Tume šokolaad suurendab organismis virgatsaine anandamiidi taset, mis tekitab rahu- ja heaolutunde ning aitab lõõgastuda. Anandamiidi, mida kutsutakse ka kehaomaseks antidepressandiks, aitavad suuremal hulgal sünteesida ka flavonoid kempferooli sisaldavad aedviljad:  õunad, tomatid, viinamarjad, kartulid ja sibulad.

Looduslikud vahendid apteegist. Stressist jagu saamiseks on võimalik saada abi apteegist. Eelistada tuleks looduslikke vahendeid, mille kasutamine on ohutu ja mis ei tekita sõltuvust. Parim stressivastane ja närvipingeid leevendav vahend peaks olema selline, mis ühelt poolt toimib rahustavalt ning teisalt tugevdab närvisüsteemi. Selline preparaat peaks kindlasti sisaldama trüptofaani ja B-rühma vitamiine. Rahustavatest looduslikest vahenditest võiks selle koostisse kindlasti kuuluda  palderjan, meliss, naistepuna ja kannatuslill.