Foto: TAIRO LUTTER
Hea nõu
7. märts 2018, 15:50

Kuidas valida õiged silmatilgad?

Silmatilkade valimisel tuleks esmajoones vältida säilitusaineid ning seejärel mõelda oma seisundi raskusele, soovitab ravimifirma Baush&Lomb tootespetsialist Ronald Gutmann.

Kes vajavad ainult aeg-ajalt kuiva silma sümptomite leevendamist, saavad kasutada vähem viskoosseid tilku. Neid võib manustada nii tihti kui vaja ning vedelam tilk annab kohese leevenduse. Mõistlik on ka jälgida, kui kaua tilgad pärast avamist kasutuskõlblikud on.

Keda vaevab krooniline kuiva silma haigus, peaks valima suurema viskoossusega tilgad. Mida viskoossem tilk, seda kauem püsib ta silma pinnal ning seega ei pea manustamissagedus nii tihe olema. Saadaval on ka väga viskoosne geel, mida võib kasutada enne magamaminekut ja mis tagab niisutuse kogu ööks.

Kuiva silma haiguse sümptomite leevendamisel kasutatavad silmatilgad sisaldavad Ronald Gutmanni sõnul sageli madalakontsentratsioonilist naatriumkloriidi ehk füsioloogilist lahust.

„See on pisara üheks loomulikuks koostisosaks ehk silmatilkades kasutusel olev soolalahuse kogus tagabki füsioloogilise tasakaalu pisara tekkes ja koostises. Naatriumkloriid üksi ei ole aga siiski efektiivne kuiva silma sümptomite leevendaja. Tähelepanu peaks pöörama sellele, kas silmatilkades on mõni toimeaine, millel on ka niisutavad omadused,“ selgitab Gutmann.

Enamkasutatavad on sellised komponendid nagu  hüaluroonhape, glütserool ja karbomeer.