Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
9. märts 2018, 14:35

Kuidas kõrvetisi ära tunda ja ennetada? (1)

Söögitoru lahisong ehk reflukshaigus on üks sagedasemaid söögitoru healoomulisi haigusi. Miks see tekib, kuidas kõrvetisi ära tunda ja ennetada?

Ida-Tallinna keskhaigla üldkirurg dr. Airi Tark annab sellele vastuse suhtlusportaalis Facebook: "Söögitorust makku toidu liikumist reguleerib eraldi sulgurlihas söögitoru lõpposas, mis takistab toidu ja maohappe tagasi liikumist söögitorusse. Selle lihasetöö häirumisel (söögitoru songa puhul) satub toit ja maohape tagasi söögitorru, mida inimene tunneb kõrvetisena.

Kindlalt võib väita, et kõigil tuleb aeg-ajalt ette kõrvetisi. See ei tähenda kohe mingit tõsisemat maohaigust (haavand, refluksösoagiit ehk söögitorupõletik) ega vaja arsti tähelepanu. Kui aga koduste vahenditega ning apteegi käsimüügiravimitega (nt. Rennie, omeprasool väikeses doosis, Almagel jne) kaebused ei leevendu, võiks konsulteerida perearstiga ning kaaluda täiendavate uuringute tegemist (nt. gastroskoopia). Kui vaatamata ravimitele tekib siiski söögitoru põletik või haavandumine, on näidustatud operatiivne ravi.

Operatsiooni kaalutakse ka juhul kui inimene ei taha eluaeg igapäevaselt ravimeid kasutada.

Milline tunne on siis, kui tekivad kõrvetised?
Kõrvetavat, kipitavat valutunnet, mis kulgeb ülakõhust mööda rinnakut üles kaelani, nimetataksegi kõrvetisteks. Meditsiinilises tähenduses tekitab seda maomahla sattumine söögitorru ja tagasi suhu, tihtipeale maolukuti töö häirel.

Sageli võib inimest kõrvetiste kõrval häirida ka pidev kurguvalu, köhatused ning halb hingeõhk. Kõrvetisi võib põhjustada ülesöömine (eriti enne magamaminekut), suitsetamine, ülekaal, rasedus, rasvased ja vürtsikad toidud ning gaseeritud joogid ja mõningad ravimid. Harvemini on kõrvetiste põhjuseks kitsad riided, kummargil- või sundasendis olek või stress.

Kuidas vältida kõrvetisi?
Kuna suitsetamine soodustab mao sulgurlihase löögastumist ja maohappe tagasivoolu söögitorru, siis oleks mõistlik see tegevus lõpetada.

Õhtusöök ei tohiks olla liiga hilja, et jääks vähemalt 3 tundi pikali heitmise ja söömise vahele. Magades soovitatakse kasutada kõrgemat patja, mis takistab maohappe liikumist tagasi söögitorru.

Ülekaalu põhjustatud kõrvetiste vältimiseks peab saama kaalu kontrolli alla.

Kui on teada, milled toidud või joogid kõrvetiste teket antud inimesel põhjustavad, on õigem neid konkreetseid toite ja jooke vältida
Stressiga seotud kõrvetiste puhul oleks mõistlik stressipõhjustavad faktorid kontrolli alla saada."