Foto: PantherMedia/Scanpix
Terviseuudised
14. märts 2018, 12:20

Haigekassa hakkab hüvitama kolme olulist diabeediravimit

Aprillis lisandub haigekassa soodusravimite loetellu kaks täiesti uut diabeediravimit, mis aitavad neid patsiente, kellel teised ravimid ei ole tulemusi andnud või on põhjustanud talumatuid kõrvaltoimeid. Samuti lisandub loetellu originaalravimi kõrvale sama toimeainega geneeriline diabeediravim, mis võimaldab ravimit senisest soodsamalt osta.

Aprillis paranevad ravivõimalused nii 1. kui 2. tüüpi diabeediga patsientidele. Tänu soodusravimite loetellu lisanduvale uuele ravimile* saab diabeedihaige teha kahe süsti asemel ühe, mis on patsiendile mugavam. Ravimit saab määrata juhul, kui suukaudsed ravimid ei ole head tulemust andnud või on põhjustanud talumatuid kõrvaltoimeid. Arst saab ravimit määrata 50% või 75% soodustusega sõltuvalt patsiendi haiguse raskusest ja eelnevalt proovitud ravimitest.

Teise uue toimeainega ravimi* vajadus on kõige suurem 1. tüüpi diabeediga patsientidel, sh lapsed ja noorukid, kellel on insuliini annuseid tõstes sage kõrvaltoime järsk öine veresuhkru langus.  Uuel ravimil esineb sellist kõrvaltoimet vähem. Ravimi kulu sõltub kasutajate arvust, kuid hinnanguliselt tasub haigekassa selle eest kokku ca 110 000 eurot aastas rohkem seniste insuliinidega võrreldes.

Samuti lisame juba olemasolevale vildagliptiin-toimeainet sisaldavale originaalravimile täiendavalt loetellu sama toimeainega geneerilised ravimid, mis teeb selle toimeainega ravimid patsientide jaoks senisest soodsamaks.

Haigekassa soodusravimite loetelu uuendatakse 4 korda aastas. Uus loetelu jõustub iga kvartali 1. kuupäevast. Loetelu uuendamisest saab pikemalt lugeda haigekassa kodulehelt.

*glargiin-insuliin+liksisenatiid
*degludek-insuliin