Kui kahtlustad endal grippi, võta ilmtingimata ühendust arstiga.Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
14. märts 2018, 16:57

Nädalaga lisandus veel 11 surnut, kokku on gripitüsistuste tõttu tänavu elu jätnud 45 inimest

GRIPP MÖLLAB ENDISELT: kui tunned end haigena, võta kohe ühendust arstiga (19)

Möödunud nädalal jätkus gripi kõrghooaeg – haigestunute üldarv küll veidi vähenes, kuid nädalaga suri gripist tingitud tüsistuste tõttu veel 11 inimest. Kokku on sel hooajal gripi tõttu elu jätnud 45 inimest.  „Gripp on ohtlik haigus ning kui inimesel on kahtlus, et ta on sellesse nakatunud, peaks ta ilmtingimata arsti poole pöörduma,“ rõhutavad arstid.

Qvalitase arstikeskuse peaarst Toomas Põld nendib, et gripi korral tõuseb palavik väga kõrgeks ning see niidab inimese üldjuhul hetkega. Tüüpilised gripisümptomid lisaks kiirele palavikutõusule veel ka lihase- ja peavalu ning hiljem lisandunud kuiv köha.

Põld rõhutab, gripi korral tuleb ilmtingimata arsti juurde pöörduda kõigil, eriti peavad abi otsima riskirühmadesse kuuluvad inimesed, kelle puhul võivad gripitüsistused osutuda surmavaks. Arstile tuleks kindlasti rääkida ka sellest, kui mõni pereliige on grippi põdenud, see hõlbustab diagnostikat ja ravi valikut.

Arstilt tuleb kiiresti abi otsida seda enam, et gripiravim on efektiivne, kui seda alustada hiljemalt 48, äärmisel juhul 72 tundi pärast esimeste sümptomite tekkimist.

Seejuures ei maksa meelt heita, kui kohe ei saa perearsti vastuvõtule. Kivimäe perearstikeskuse perearst Karmen Joller selgitab, et paljudes perarstikeskustes on töö korraldatud nii, et esmalt satub inimene hoopis pereõe vastuvõtule ning nemad on samuti igati pädevad grippi diagnoosima.

Kui perearst ega pereõde ei ole kättesaadav, manitseb Toomas Põld helistama perearsti nõuandetelefonile 1220. „Nemad peaksid samuti oma küsimustega suutma aru saada, kas tegu on potentsiaalse gripiga või on tegu mõne muu viirusega ning andma käitumisjuhiseid,“ sõnab Põld.

Kuna vaktsineerimiseks on praegusel gripihooajal hilja, kuid gripiviirus ringleb endiselt, on oluline meelde tuletada, kuidas end selle raske tõve eest kaitsta.

Esmalt on oluline vältida lähedast kontakti haige inimesega ning haigestudes jääda koju nii töölt, koolist kui lasteaiast.

Sageli tuleb pesta käsi, see kaitseb inimest viiruste eest, mille pisikud jõuavad inimeseni näiteks ukselinkidelt või trepi käsipuudelt. Ka peaks vältima silmade, nina ja suu puudutamist.

Oluline on ka juua piisavalt, viibida värskes õhus, süüa tervislikult ning puhata korralikult.