Foto: PantherMedia/Scanpix
Meeled
15. märts 2018, 14:25

KUULA KEHA: need kümme märki annavad märku, et stress hakkab su üle võimust võtma

Et stress võib tervist tõsiselt kahjustada, tuleb õppida kuulama oma keha, mis annab stressi olemasolust üsna varakult märku. Näiteks nende kaheksa märgiga.

1. Sind kimbutab akne. Stressihormoon kortisool ajab poorid umbe ning stress on akne põhjuseks sama sageli, kui toit või miski muugi, kirjutab Business Insider.

2. Su nägu õhetab pidevalt. Kui sa tunned, et nägu hakkab ootamatutes olukordades õhetama, on ilmselgelt tegu stressiga. Keha on nimelt stressi käitlemisega nii koormatud, et ei jaksa su keha temperatuuri hoidmiseks piisavalt jahutada.

3. Sa oled pidevalt väsinud. See tähendab, et sa tunned end kurnatuna ka nendel hetkedel, kui tegelikult peaksid olema välja puhanud.

4. Su juuksed langevad välja. Kui inimene on stressis,  hakkavad tal juuksed välja langema. Ja niipea, kui stress taandub, lõpeb ka juuste väljalangemine.

5. Sa oled emotsionaalne. Stress ajab kehas kõik segamini, ka veresuhkru ja -rõhu. Kõik see põhjustab aga liigset emotsionaalsust.

6. Su käed värisevad. Kui näiteks kirjutades või telefoniga kõneledes tunned, kuidas käsi väriseb ja tervis peaks olema korras, võib põhjus olla liiga suures stressis.

7. Sa minestad sageli. Stress alandab vererõhku, see aga võib põhjustada tasakaalu kadumist ja nii võidki minestada.

8. Kogu su keha valutab. Stressis inimene on sageli pinges, ta õlad on üleval ja selg kange. See kõik paneb kogu keha valutama ning võib lõpuks põhjustada ka pingepeavalu. Samamoodi kipuvad stressis inimesed hambaid krigistama ning see võib põhjustada ka lõualuu valulikkust.

10. Sa oled pidevalt haige. Stress muudab keha haigustele vastuvõtlikumaks.