Foto: PantherMedia/Scanpix
Treenimine
16. märts 2018, 10:45

TRENNIMEHE NEEDUS: kuidas võidelda proteiinipuuksudega?

Paljude meeste jaoks, kes teevad trenni ja tahavad oma lihastele järjekindlalt kütust anda, on valgud oluline ja suur osa menüüst. Häda on aga selles, et mida rohkem valkusid tarvitada, seda hullemaks muutuvad kõhugaasid, märgib FHM. „Proteiinipuuksud“ on julm reaalsus ja sealjuures paraku vältimatu. Täiesti lahti neist ei saagi, küll aga on võimalik gaase – nii nende sagedust kui lehka – paari lihtsa nipiga leevendada.

Alustuseks on oluline märkida, et kõhutuult põhjustavadki valgud. Toitumisspetsialisti Kate Scarlata teatel on mõõdukas gaasi väljutamine igati normaalne, aga muret tuleks tunda siis, kui sellega kaasnevad puhitus, kõhulahtisus või -kinnisus.

Scarlata teatel toodavad proteiinist toituvad kõhubakterid ka väikeses koguses mürgiseid ainevahetussaadusi, millel on leitud olevat seoseid seedeelundkonna häiretega, nagu näiteks soolteärritus.

Valku pole võimalik menüüst ära kaotada isegi siis, kui sa pole kulturist. Aga mida siis teha, kui sõbrad peavad sinu kohta pidevalt nina kirtsutades tõdema: „Terve mees, kes p****st köhib“?

Scarlata teatel oleks mõistlik piirata valkude tarvitamist pooleni jõumeeste tavapärasest standardist ehk ühe grammini kehakaalu kilogrammi kohta päevas. Isegi siis ja eriti siis, kui oled jõumees-tõstja.

Ka saab puuksutamist kontrolli alla rohkem kiudaineid tarbides. Näiteks kasvõi koorega keedukartuleid, pruuni riisi ja kinoad. „Meie kõhubakterid eelistavad esimesena süüa just neist toitudest pärinevaid kiudaineid ja toodavad siis vähem vesiniksulfiidi (seesama mädamuna lehaga gaas, mida tagant pressib – toim),“ sõnas toitumisspetsialist.

Ja kolmas nipp on vähendada laktoosi ja piimatoodete tarbimist. Näiteks kasvõi nii, et vahetad oma tavalise proteiinipulbri laktoosivaba vastu.