Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
16. märts 2018, 15:10

PELETA KEVADVÄSIMUST: Kaheksa toitu, mis annavad sulle energiat

Kui tunned, et kevadväsimus hakkab tasapisi saabuma ning energiat kõige harjunuga hakkamasaamiseks napib, on aeg toidulauale lisada midagi sellist, mis sind ergutab. Siin väljatoodud üheksa toiduainet aitavad sind kindlasti.

* Banaan sisaldab ohtralt süsivesikuid ja sobib ideaalselt energia taastamiseks näiteks pärast treeninguid, kirjutab Fitnea. Samuti on banaanis palju kaaliumi, kaaliumipuudus on aga üks nõrkuse põhjustajaid.

* Läätsed sisaldavad ohtralt kiudaineid, aminohappeid, valke, mineraale ja vitamiine, mistõttu püsib neid süües kõht pikalt täis ning see on igati tervislik. Muide, läätsetga saad asendada riisi või pasta pea-aegu igas retseptis. 

* Kaerahelbed on kiudaineterikkad, lisaks on neis palju energiat andvat B-vitamiini. See on üks põhilisi toite, mida energiapuuduse korral süüa soovitatakse. Kõige efektiivsem on, kui sööd putru hommikul enne kella 11.

* Muna on tulvil valke, aminohappeid ja oomega-3-rasvhappeid. Neid vajab keha nii aju töös hoidmiseks, kui immuunsüsteemi turgutamiseks. Ilusad lihased saad muna süües pealekauba.

* Kreeka pähklit peetakse üheks parimaks taimseks valguallikaks, samuti on selles palju kiudaineid ja kaltsiumi. Ka on selles ohtralt oomega-3-rasvhappeid, mistõttu mõjub see väga hästi ka ajule. Ühesõnaga - tõeline ajutoit, mis annab sulle paraja annuse energiat!

* Tume šokolaad sisaldab palju südamele kasulikke antioksüdante, samuti ainevahetust kiirendavat kofeiini. Kuid ära šokolaadi söömisega liialda - nii võib selle mõju olla hoopis vastupidne.

* Kookospiima nimetatakse ka looduslikuks energiajoogiks - see sisaldab energiat taastavaid ning ainevahetust kiirendavaid aineid.

* Rohelised smuutid on väga head talveunest ärkamiseks ja keha ergutamiseks. Pane smuutisse spinatit, õuna, jogurtit, banaani ja soovi korral veel teisigi meelepäraseid puuvilju.