Foto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
19. märts 2018, 10:50

Neli põhjust, miks oma tervise nimel rohkem apelsine süüa

Just praegu on poelettidel kõige mahlasemad ja magusamad päikeselised ja vitamiinidest tulvil apelsinid, mis turgutavad nii tervist kui vaimu.

Regulaarne apelsinide söömine tuleb kasuks mitmete ’’moodsate’’ haiguste ennetamisel, kirjutab Rimi toitumisnõustaja Katre Merisalu Rimi terviseblogis ja toob välja neli põhjust, miks seda üle maailma väga populaarset puuvilja oma tervise nimel rohkem süüa.

* Apelsinid sisaldavad organismile vajalikke toitaineid. Enim võib leida apelsinidest just C-vitamiini, tiamiini, folaate, kaaliumi ja kiudaineid. Peale selle veel magneesiumi, vaske, mangaani, fosforit ja A-vitamiini.

* Apelsinid toniseerivad seedesüsteemi. See vili sisaldab palju toitaineid, kuid vähe kaloreid ja rasvu. Sõltuvalt viljast sisaldab apelsin 85-88% vett. Apelsin sobib ideaalselt kiireks vahepalaks, mida on lihtne endaga kaasa võtta. Näiteks on enne sööki tarbitud apelsin või klaas värsket apelsinimahla tänu apelsinis leiduvatele orgaanilistele hapetele seedimist toniseeriv ja söögiisu tõstev.

* Apelsinide söömine tugevdab immuunsüsteemi. Et vältida nakkushaigustesse haigestumist, on oluline süüa õigesti ja mitmekesiselt. Teadaolevalt on C-vitamiin oluline komponent, et inimese kaitsesüsteem oleks tugev ja efektiivne. Näiteks stimuleerib C-vitamiin meie organismis valgete vereliblede tootmist ja tööd. Üheks valgete vereliblede tööülesandeks ongi võidelda bakterite ja viirustega ning vähendada sel viisil haigestumise võimalust.

* Apelsinide söömine takistab naha enneaegset vananemist. Apelsinides suures koguses leiduv C-vitamiin toimib ka antioksüdandina, mis aitab parandada vabade radikaalide ja keskkonna saastatuse poolt põhjustatud kahju. Vabad radikaalid põhjustavad meie kehas enneaegset vananemist ja võivad viia krooniliste haiguste nagu südamehaigused ja insult tekkeni. Apelsinides sisalduv C-vitamiin aitab parandada naha väljanägemist ja taastada kollageeni tootmist naharakkudes. Tänu kollageenile on nahk särava jumega ja pingul.