Foto: Vida Press
Toiduuudised
19. märts 2018, 13:00

KUULA KEHA: seitse hoiatust, mille keha enne infarkti sulle saadab (5)

Filmides haaravad infarkti saanud inimesed rinnust ja nende silmad lähevad pahupidi. Päriselus võib infarkt saabuda ka ilma valuta, eriti naistel.

Tegelikult kogevad lausa kaks kolmandikku naistest üsna vaikselt saabuvat infarkti. Rõhumistunne rinnus võib küll olla, kuid on ka teisi südameatakile viitavaid tunnuseid, mis neid teadmata võivad inimese eksiteele ajada, kirjutab Women´s Health. Seega: olgu siin ära toodud märgid, mille esinedes ei maksa arstiga konsulteerimist peljata. Need võivad hoiatusena ilmneda lausa paar päeva enne infarkti. Ja kui need kipuvad korduma või väljenduvad tugevalt, pea parem hullema ärahoidmiseks nõu kiirabiga.

Rõhumistunne rinnus. Kõige sagedamini annab infarktist märku ebamugav surve ehk raske ja rõhuv tunne rinnus. See võib kesta lühiajaliselt ja siis korduda mõne aja tagant.

Valu keha ülaosas. Valu võib tekkida ka mujal kui rinnus, sest süda võib kiirata valu nii selga, õlgadesse, kätesse, kaela kui lõualuusse. Mõned infarkti üle elanud naised kirjeldavad seda tunnet, et justkui elevant istuks seljas.

Pearinglus. Kuigi enamik südameatakke ei põhjusta teadvuse kadumist, võivad need siiski aeglustada vereringet ning selle tulemusena ei jõua ajju piisavalt hapnikku. Selle tulemusena võib aga pea hakata ringi käima.

Väsimus. Pärast unetut ööd või stressirohket päeva on väsimustunne normaalne. Kuid rohkem kui pooled naised tunnevad enne südameinfarkti rohkem kui kuu aega, et nad on väsinud ja nõrgad.

Higistamine. Kui sa pole just menopausis või ei piina sind liighigistamine, võib külm higi olla signaaliks infarktist.

Iiveldus. Südameprobleemid võivad põhjustada ka iiveldust, naistel esineb see lausa kaks korda sagedamini kui meestel. Seega, kui sul tekib iiveldus äkki, see ei taha ära minna ning ei ole ka toiduga seotud, mine arsti juurde.

Õhupuudus. Kui sa äkki ei jaksa teha neid asju, milleks jaksu jagus, või lihtsalt tekib tunne, nagu oleksid trepist üles kõndinud, kuigi sa seda ei teinud, mine erakorralise meditsiini osakonda.