Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
20. märts 2018, 12:17

Rullik, sprei või pulk: millist deodoranti millal kasutada?

Higistamisvastane vahend kuulub igaühe enda hügieeni eest hoolt kandva inimese ilutoodete pagasisse. Selle igapäevane kasutamine kuulub küll regulaarsesse ilurutiini, kuid tihti ei pruugita olda teadlikud erinevate higistamisvastaste vahendite toimeainetest ning nende kasutusvõimalustest.

Dove’i brändijuht Kertu-Kai Põldvere sõnul kasutatakse näiteks antiperspiranti ja deodoranti tihti samas tähenduses, kuid tegelikkuses on neil erinev koostis ja toimeaine. „Antiperspirandid kontrollivad higi eritumist, sulgedes tänu oma erilisele koostisele nahapoorid ning vähendades higilõhna tekitavaid baktereid pikema aja vältel. Deodorandid seevastu ei kaitse nii tõhusalt higistamise eest, kuivõrd varjavad ja vähendavad ebameeldivat higilõhna,“ selgitas Põldvere.

Nii antiperspirante kui deodorante on poeriiulitel mitut erinevat tüüpi – pulk- ja rulldeodorant ning pihustatav versioon. Selleks, et leida endale see kõige õigem, on Põdvere välja toonud kõigi kolme versiooni head ja vead.

Praktiline rullik

Rulldeodorandid on loodud tõhusalt töötama probleemsetel kohtadel ning tänu selle praktilisele aplikaatorile, saab toodet peale kanda erilise täpsusega. Kuna toote koostis on vedel, siis võib vahetult pärast toote pealekandmist tuntav niiske tunne olla paljude jaoks ebamugav. Olenemata sellest, on just seda tüüpi vahendit igapäevaselt kõige mugavam kaasas kanda, kuna see ei võta kotis palju ruumi ning on käepärane.

Mugav sprei

Pihustatavad higistamisvastased vahendid on mugavad kasutamiseks seetõttu, et need kuivavad nahal sekunditega ning ei jäta kaenla alla ebameeldivat niisket tunnet. Enne kasutamist on soovitatav seda raputada, et kõik koostisosad omavahel kenasti seguneksid. Oluline on silmas pidada, et pihustatavat higistamisvastast vahendit on mõistlik peale kanda 15 cm kauguselt ning ühest mõõdukast piserdusest piisavaks kaitseks on küll ja veel.

Reisisõbralik pulk

Ka pulkdeodorandid jätavad pärast kaenlaalusele nahale kandmist kuiva tunde, kuid võivad seejuures riideid määrida. Kui see väike miinus kõrvale jätta, siis on pulkdeodorandi puhul tegemist väga reisisõbraliku ilutootega. Kuna selle koostis on tahke, siis on see ainus higistamisvastase vahendi tüüp, mida lubatakse käsipagasisse kaasa pakkida.

Naha tervis eelkõige

Olenemata sellest, millist higistamisvastast vahendit keegi kasutab, siis eelkõige on oluline tähelepanu pöörata selle koostisele. Kaenlaalune nahk on äärmiselt õrn ning selle tihe raseerimine ärritab piirkonda veelgi. Teatud koostisosad aitavad tundlikku piirkonda tõhusalt hooldada ning tekkinud ärritusi leevendada, mistõttu tulekski õige toote valimisel eelistada neid, mille koostises sisaldub ¼ niisutavat kreemi ning 0% alkoholi.