Foto: PantherMedia/Scanpix
Terviseuudised
22. märts 2018, 09:26

Depressiooni ravimine meestel ja naistel vajab erinevat lähenemist (2)

Teadlaste hinnagul on võimalik, et depressiooni ravi meestel ja naistel vajab erinevat lähenemist.

Geeniekspressiooni uurimiseks kasutati lahangu käigus kogutud ajukoe materjali 50 depressiooniga patsiendilt (26 meest, 24 naist) ja võrreldi neid sama paljude ilma depressioonita meeste ja naiste ajukoe näidistega, vahendab meditsiiniportaal Med24. Täpsemalt uuriti kolme depressiooniga seotud ajupiirkonda. 

Leiti 706 geeni, mille ekspressioon oli erinev depressiooniga ja ilma depressioonita meestel ja 882 geeni, mis olid erinevalt ekspresseeritud depressiooniga ja ilma depressioonita naistel. Ühtemoodi oli sugude vahel ekspressioon muutunud ainult 21 geenil; lisaks oli 52 geeni, mille ekspressioon oli muutunud nii meestel kui naistel, kuid mille reguleerimine oli toimunud erinevates suundades. 

Näiteks depressiooniga naistel oli suurenenud nende geenide ekspressioon, mis mõjutavad sünapside funktsiooni; samade geenide ekspressioon oli depressiooniga meestel vähenenud. Kui naistel olid immuunfunktsioone mõjutavad geenid maha reguleeritud, siis meestel olid samad geenid üles reguleeritud. 

Kuna uuriti surmajärgseid ajusid, ei ole võimalik hinnata, kas erinevad muutused geeniekspressioonis sugude vahel muudavad seda, kuidas depressioon mehi ja naisi mõjutab, kuid on võimalik, et haiguse ravi meestel ja naistel vajab erinevat lähenemist.