Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
29. august 2021, 16:54

TURVALISELT VORMI: kuus saatuslikku viga, mis võivad nurjata kaalulangetusplaanid (1)

Treening on asendamatu kaaslane, kui soovid ülekilodest vabaneda. Seejuures hoidu siin väljatoodud kuuest saatuslikust veast, mis võivad su kaalulangetusplaanid nurjata.

Ära unusta hingamist. Hingamine on väga oluline, kuid inimesed kipuvad seda trenni tehes unustama. Eriti algajad, kirjutab Go Fit Stay Fit.  Võta aega ja hinga enne igat uut harjutust 10 korda sügavalt. Kui teed trenni, siis ära hoia hinge kinni.

* Ära kiirusta ja treeni mõõdukalt. Kui proovid teha kõike liiga palju ja kiiresti, tabab sind varem või hiljem mõni spordivigastus. Kui sa ei ole pikalt trenni teinud, siis tuleks oma vormi ja võimete suhtes realistlik olla. Parem on aeglaselt ja rahulikult areneda, oma keha kuulata. Ära painuta liiga kaugele, ära tõsta liiga raskeid raskusi. Kui kurnad keha ja sunnid ta tegema võimatut, siis viib see ainult vigastusteni.

* Ära unusta eesmärke püstitada.  On selge, et liiga palju ja ebareaalseid ootusi/eesmärke pole kunagi hea. Kui sul aga eesmärgid puuduvad, siis pole pikemas perspektiivis ka sellest kasu. Alusta rahulikult ja mõtle, milline tahaksid olla 2 kuu möödudes? Milline 6 kuu möödudes? Võid ju alustada trenni sellega, et teed 3 kätekõverdust, kuid iga nädal suurendad seda arvu. Siis mingi hetk muudad oma treeningrutiini ja siis kordad jälle tehtut.

* Ära jää rutiini kinni. Erinevad treeningud pakuvad su kehale mitmekordset kasu. Kui teed pidevalt sama trenni, siis su keha harjub ära sellega. Nii muutub su trenn ebaefektiivseks. See tähendab, et mingist hetkest kulutab su keha vähem kaloreid, kuigi treenid ikka sama kaua. Kui oled mingi eesmärgi oma trenniga saavutanud, siis tasuks treeningut muuta.

* Ära unusta järjepidevust. Eile tegid tublit tööd, aga kuidas on lood tänasega? Kui juba oled alustanud, siis ära jäta asja katki! Kõik on kunagi olnud algajad, kuid tulemused ei tule mitte millegi tegemisest.

* Ära unusta pärast trenni süüa. Trenn annab su luudele ja lihastele korraliku koormuse ja stressi, mistõttu vajab su keha toitaineid. Pärast trenni peaksid oma organismi taas toitma, et tal oleks energiat. See ei tähenda seda, et peaksid kõik kulutatud kalorid tagasi sööma.