Paide Arvamusfestival Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
25. märts 2018, 21:19

Marek Strandberg: geenivaramu on jäle ettevõtmine! (148)

Poliitik Marek Strandberg kirjutab enda Facebooki lehel, et eestlaste seas populaarne geenivaramu on jäle ettevõtmine, mis seab ohtu inimeste isikuandmed.

"STOPP!!! Lõpetage geenivaramusse oma andmete edastamine. KOHE!
Tegemist on kahjuks üsna jäleda ettevõtmisega, mis puudutab teie isikuandmeid. Noh, see pole just samasuur skandaal nagu kui FB oma aga tegu on paraja pasaga. Geenivaramu soovib teie andmeid müüma hakata ja teil kaob õigus oma andmetele," kirjutab Stranberg sütitavalt.

"Seda kirjeldavad järgmised punktid lepingus, milelle te hakkate alla kirjutama, kui tahate osaleda ses suurejoonelises väljakuulutatud projektis.
Ahnus ei anna häbeneda."

Strandberg räägib, mis teda geenivaramu juures nii skeptiliseks muutis.

"Teie isikuandmeid tahab Tartu Ülikool endale. Tegelikult ka?
Kunagi rääkisin Andres Metspalule, et geenivaramu võiks viia tulundusühistu alusele, kus tulusaajaks oleksid ka geeniproovi andjad. See plaan jäi katki. Huvipuudus. Nüüd saan aru miks," mõtiskleb mees.

Mees toob välja geenivaramu lepingus olevad punktid, mille doonoriks minevad inimesed koos geeniandmetega edastavad.

"4) Ma ei või nõuda koeproovi andmise, terviseseisundi kirjelduse või sugupuu koostamise, uurimise ja uurimistulemuste kasutamise eest tasu. Olen teadlik asjaolust, et minu koeproovil võib olla mõningane kommertsväärtus ning teadus- ja arendusasutused ja äriühingud võivad saada andmeid anonüümsete geenidoonorite kohta. Koeproovi, terviseseisundi kirjelduse, teiste isikuandmete ning sugupuu omandiõigus läheb üle geenivaramu vastutavale töötlejale Tartu Ülikoolile.

6) Mul on õigus teada enda geeniandmeid ja teisi minu kohta geenivaramus hoitavaid andmeid, välja arvatud sugupuud."

Kuuenda punkti kohta kirjutas Strandberg postituse kommentaariumis, et see ei ole väliste tunnuste järgi hea teadus.