Kõige paremini pakub suguhaiguste eest kaitset kondoom.Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
26. märts 2018, 17:17

Kuus märki, mis viitavad: oled nakatunud suguhaigusesse (25)

Kui oled olnud kordki elus kaitsmata vahekorras, pead arvestama võimalusega, et oled nakatunud mõnda suguhaigusesse. Kui sul peaks esinema üks või mitu allolevast kuuest märgist, tuleb ilmtingimata arsti vastuvõtule minna.

* Tüükad, muhud, haavandud. Intiimsetesse kehapiirkondadesse tekkivad tüükad, muhud ja haavandid võivad olla süütud, kuid samas pead neid jälgima ja arvestama halvimaga, kirjutab The Sun.  Kui mingi koht tundub natuke paistes või tüüka moodi, võib tegu olla kondüloomidega. Kui näo või alakehal lõhkeb villi meenutav punn, on suure tõenäosusega tegu herpesega.

* Valu. Kui kõht pidevalt valutab, ei tohi seda ignoreerida. Meestel kehtib sama munandite kohta. See võib viidata gonorröale, klamüüdiale ja trihhomonoosile. Samuti ei ole normaalne valu seksides.

* Valulik urineerimine. Kui pissimine on valulik või selle käigus justkui põletab, võib põjuseid olla mitmeid. Tegu võib olla herpese, klamüüdia, gonorröa või trihhomonoosiga. Kuid samuti võib valuliku urineerimise põhjustajaks olla põiepõletik või neerukivid. Kui peaksid uriinis märkama verd, mine kohe arstile.

* Eritis võib naistel olla normaalne, kuid see võib olla ka ohumärk. Kui eritis on roheline või kollane, siis võib tegu olla gonorröaga. Ka paksem, valge või haisev eritis vajaks uurimist. Kui meestel hakkab peenisest midagi erituma, tuleks sellest samuti arstile kurta.

* Sügelus. Soojuse ja hõõrdumise korral võib punetus ja lööve intiimpiirkonnas olla normaalne. Kui sügelus kestab aga vaatamata oludele, lase arstil asi üle vaadata.

* Ebaregulaarne veritsus võib tähendada infektsiooni või isegi vähki. Lase end arstil ilmtingimata kontrollida. Seda ka siis, kui veritsed pärast seksi.