Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
27. märts 2018, 09:28

Pea valutab ärkamisest saati? Siin on seitse võimalikku põhjust (2)

Kui ärkad hommikul peavaluga, rikub see ilmselgelt kogu päeva. Seetõttu oleks kasulik võimalikke hommikuse peavalu põhjustajaid juba eos kõrvaldada.

* Sa magad kehvasti. Kui vähkred öö otsa küljelt küljele, on organism hommikuks kurnatud ning tulemuseks võib olla peavalu, kirjutab Reader’s Digest, et magamata ööd on üks peamisi migreeni põhjustajaid.

* Sa magad vales asendis. See põhjustab õlavöötmes pingeid ning see omakorda toob kaasa peavalud. Jälgi, et su padi oleks sobiliku kõrguse ja pehmusega ning ära tõmba end magades liialt kägarasse.

* Sind kimbutavad ärevus ja depressioon. Ärevus ja depressioon on üsna sageli kehaliste hädade põhjustajaks. Õpi end tund ennd voodisse pugemist rahustama, tee hingamisharjutusi või mediteeri.

* Sul on kõrge vererõhk. Ka kõrge vererõhk võib olla nii peavalude, kui näiteks ka topeltnägemise põhjustajaks. Räägi vererõhuprobleemidest oma arstiga ning püüa see kontrolli all saada.

* Sul on komme hambaid krigistada. See toob kaasa lihaspinged ning lausa lihaskrambid, mis võivad näida peavaluna.

* Sul on kofeiini võõrutusnähud. Kui tarvitad mõõdutundetult kofeiini, võivad tulemuseks olla hommikused peavalud. Vähenda kohvi tarbimist ning hoia õhtul näpud sest joogist eemal.

* Sul on uneapnoe. Uneapnoe puhul on öises hingamises väiksed pausid, need aga suurendavad organismis süshihappegaasi taseme tõusu, mis omakorda võivad põhjustada peavalusid. Kui kahtlustad endal uneaponed, pea kindlasti nõu arstiga.