Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
28. märts 2018, 08:13

Miks SELG valutab?

Võimlemise ja liikumisega saab seljahädasid sageli ära hoida – need ei ole istuva töö kohustuslik kaasanne!

Sundasendist hoidudes

Seljavalu põhjustab sageli sundasend – istudes on põlved kõverdatud, tuharalihased nõrgad, kõht ette vajunud, selg kõver ja õlad kössis. Kujuneb lihaskonna tasakaalutus ja siit-sealt hakkab valutama. Enamasti hakkab liigse istumise tagajärjel valutama alaselg ja sinna tekivad valupunktid. Need piiravad lihase normaalset lühenemis- ja pikenemisfunktsiooni. Aktiivse valupunkti korral on valu pidev ja kiirgab ka kaugemale. Inimene püüab leida asendit, kus valu ja pinge oleksid väiksemad, kuid selle tagajärjel süveneb probleem veelgi. Tekib surnud ring.

Seljavalu võivad põhjustada igasugused sundasendid, isegi ühes ja samas asendis magamine.

Rasedus, lampjalgsus ja raske töö

Osal naistest valutab selg raseduse ajal, eriti selle lõppjärgus. Need seljavalud lõpevad enamasti ühes rasedusega. Rasedana valutab selg samuti sellepärast, et teatud lihasgrupid on lühenenud ja lihaskond tasakaalust väljas.

Ka lampjalgsus võib tekitada seljavalu, sest selle tõttu on häiritud kõnnimuster ja selga koormatakse ebaühtlaselt. Abi saab ravitaldadest.

Selg võib valutada ka siis, kui üks jalg on teisest pikem – tihti jääb see väike probleem märkamata, ent kui see õigel ajal avastada ja kasutada tallakõrgendusi, õnnestub vaevusi vähendada.

Raske füüsiline töö võib samuti olla seljavalu põhjus.

Kui valutab turi

Sageli valutab hoopis turi ning ka selles on tihti süüdi vale istumisasend, mille korral õlad on ette vajunud ning trapetslihas ülepinges. Aitab, kui end vahepeal lihtsalt sirutada ja proovida abaluid kokku suruda. Kindlasti kontrolli oma kehaasendit, et õlad ei vajuks istudes ette!

Muutused selgroolülides

Selgroolülide vahelised kettad ehk diskid võivad mõnikord muuta oma kõrgust, lihased ja sidemed, mis neid paigal hoiavad, hakkavad rippuma, kuna diskid madalduvad. Selgroog muutub ebastabiilsemaks ja selle tagajärjel võivad diskid ka välja sopistuda. See häda on väga valulik ja võib haarata ükskõik millist selgroo osa, kindlasti on vaja arsti nõu ja abi.

Selg terveks!

Selja tervist hoiab liikumine ja lihaste tugevdamine. Isegi ergonoomilisel toolil istudes peaks kindlasti võimlema. Luu-kõhrehaiguse osteokondroosi korral on spetsiifiliste harjutustega tarvis tugevdada süvalihaseid.

Pepu pringiks! Kui istud palju, peaksid kindlasti treenima tuharalihaseid. Prink pepu pole mitte ainult ilus, vaid ka tervise seisukohast tähtis. Kui istmikulihased on tugevad, siis paraneb rüht, keha on sirgem ning ei teki nn pardiasendit.

Venita! Istudes tuleb ülepinges lihaseid (nt reie tagumisi lihaseid) kindlasti venitada. Ka pärast treeninguid ei tohi venitamist unustada, sest seljavalud võivad tekkida ka siis, kui jätta näiteks pärast jõusaalis rassimist lihased venitamata.

Võimle ka istudes! Näiteks pinguta vahepeal tuhara- või kõhulihaseid. Väga vajalik oleks venitada ka reie tagumisi lihaseid. Ka püsti tõusmine ja asendi vahetamine on hea. Seljale on kasulik istumise vahel lamada.

Lase end mudida! Tuikavale seljale on väga hea massaaž, mis lõdvestab pinges lihasgruppe.

Vali õige treening!

Võimeldes on sageli võimalik seljavaludest lahti saada. Harjutades tuleb olla järjekindel.

Head seljatrennid on pilates, bodybalance, joogaharjutused. Ka ujumine ja vesiaeroobika teevad ainult head, kuid ujuda tuleb õigesti, mitte kaela pinges hoides.

Kui töö on istuv, peaks treenima vähemalt kolm korda nädalas. Vähemast pole abi, sest lihasmälu kestab umbes kolm päeva. Kui anda lihastele koormust harvem, unustavad lihased, mis nad on teinud, ja treeningut tuleb alustada otsast peale. Treening olgu vaheldusrikas.

Kui selg valutab, saab abi füsioterapeudilt, kes näitab ette õiged harjutused.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2015. aasta märtsikuu ajakirjas.