VÕIMSAD VÄHIENNETAJAD: kuus toitu, mis aitavad tõhusalt vähktõbe ennetada (6)
* Sibul ja küüslauk sisaldavad allitsiini ja allüülsulfiide, mis muudavad mõlemad vähki ennetavaks, kirjutab Telegraph. Lisaks seovad sibulas ja küüslaugus sisalduvad ained mürgiseid kemikaale, mistõttu need saavad paremini kehast väljuda. Sibulas ja küüslaugus sisalduvad ained aitavad võidelda ka vabade radikaalide vastu.
* Tomatites sisalduv lükopeen aitab ära hoida vabade radikaalide moodustumist ja DNA kahjustusi. Seda on täpsemalt seotud ennekõike eesnäärmevähi ennetusega. Tasub meels pidada, et kuumutatuna on tomatid eriti kasulikud, sest kuumutades vabaneb lükopeen ning on ka tomatitoitudest paremini omastatav.
* Marjad, ükskõik siis millised, sisaldavad vähivastaseid molekule elaaghapet ja antotsüaniidi. Eriti kasulikud on nende ainete tõttu vaarikad, maasikad ja mustikad. Need ained blokeerivad vähki edasi kandvate valkude tegevust.Ja jõhvikad sisaldavad ohtralt proantotsüaniide, mis on eriti tõhusad antioksüdandid kasvajate arenemise peatamisel.
* Seened, eriti kui neid süüa regulaarselt, vähendavad vähki suremise riski. Ennekõike on sellisteks seenteks Jaapani seened - shiitake, maitake ja enokitake. Need sisaldavad lentinaani, ainet mis aitab ergutada valgete vereliblede tootmist, stimuleerib immuunsussüsteemi aktiivsust ja aeglustab vähi kulgu.
* Petersell sisaldab polüfenooli nimega apigeniin, see takistab vähirakkude kasvu ja põletike teket.
Kommentaarid