Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
3. aprill 2018, 15:40

Kuidas vastupandamatut magusaisu taltsutada?

Kui sa ei suuda pidevalt magusale ei öelda, püüa hoolega järele mõelda, mis on tegelikut põhjused, miks käsi kommikaussi ronib? Ehk on asi ühes siin väljatoodud põhjustes?

1. Su hormoonid armastavad suhkrut. Kui sa oled näljane, siis on su maos ja soolestikus leiduvad hormoonid saatnud ajule signaali. Need hormoonid kontrollivad su nälga, isu ja ka täiskõhutunnet. Glükoos ja fruktoos on aga suhkrud, mis on nagu bensiin - põlevad kiiresti ja annavad sulle kiiresti ka energiat, kirjutab Women´s Health.

Kui sööd aga liialt suhkrut, siis harjubki su organism sellise kiire energialaenguga ära. Ja mis juhtub? Keha tahab muudkui veel ja veel. Ja sul ongi isu ampsata midagi magusat.

Mida teha?

Peaksid valima toiduks aeglasemalt seeditavad ja aeglasemalt energiat vabastavad toitained. Eelista valgurikkaid toite.

Su aju saab signaali rahulolust ja täis kõhust. Tänu sellele kaovad ka isud ja vajadused tarbida magusat.

2. Su aju kasutab glükoosi kütusena. Sul või olla magusaisu, kui su aju on näljas, sest glükoosi tase on madal.

Mida teha?

Me saame oma ajuga mängida ja teda petta. Kui süüa glutamiini, siis ei teki magusaisu. 500milligrammi apteegis oleva kapsli abil peaks olema piisav kogus, et magusaisu kontrolli alla saada.

Kui tunned, et tahad haarata šokolaadi, siis ava hoopis kapsel ja puista pulber keele alla. Sealt jõuab see kiiremini su vereringesse.

3. Kasutad magusat emotsionaalselt kurjasti. Kas tahvel šokolaadi aitab unustada muresid ja tekitab kergema tunde? Nii ongi! Magus vabastab dopamiini ja selel vabanemine leevendab emotsionaalselt valu sinus. Sama teevad ka alkohol ja narkootikumid - see ongi põhjus, miks osad inimesed neid kuritarvitavad.

Mida teha?

Planeeri oma söömist - mõtle ette! Tee kava kasvõi terveks nädalaks ette ja järgi seda. See aitab sul eesmärki jälgida ja sa ei haara kusagilt midagi, mida sa ei vaja.

4. Lapsepõlves õpitut on raske muuta. Kui lapsepõlves oli magus sinu karistamiseks, kiitmiseks või sulle olid maiustused üldse keelatud - see võib mõjutada sinu valikud täiskasvanuna. Aju tõlgendab magusat mugavuse,hoolivuse, armastuse ja hellitusega.

Mida teha?

Asenda premeerimine millegi tervislikuga. Näiteks mõni kehahooldus. Kui magusaisu ligi hiilib, siis õpi seda tundma ja vii tähelepanu millelegi muule.

Kui tuleb paha tuju ja tõenäoliselt ampsaksid järgmisena šokolaadi, mine parem jooksma.