Foto: PantherMedia/Scanpix
Meeled
10. aprill 2018, 15:00

Hoia selg sirge ja väldi ukseavasid ehk millised ootamatud tegevused aitavad mälu turgutada? (1)

Hea mälu võib olla kingitus looduse poolt, kuid seda saab ka igapäevaselt asjade meeldejätmiseks treenida. Seejuures ei ole mälu treenimiseks tarvis mingeid keerulisi pritseduure – üsna üllatuslikult on võimalik mälu turgutada ka üsna tavaliste ja igapäevaste tegevustega.

• Hoia selg sirge. Täiskasvanud muudkui korrutavad lastele, et selg tuleb sirge hoida, sest küürus inimesed ei meeldi kellelegi. Neil on õigus, kuigi nende põhjendus on vale, kirjutab Genius Beauty.. San Francisco ülikooli teadlased uuringu kohaselt suurendab selja sirgena hoidmine hapniku juurdevoolu ajju 40% ning see aitab parandada ka mälufunktsioone.

• Hoia silmad kinni. Lapsepõlvest tuleb kindlasti meelde hetk, kui keegi üritab klassi ees seistes kinnisilmi luuletust ette lugeda. See käitumine toimib, kinnitavad Surrey ülikooli teadlased - kinnisilmi möödunut meenutades suudavad inimesed anda detailsemaid ja täpsemaid vastuseid.

• Väldi ukseavasid. Notre Dame'i ülikooli teadlaste uuring leidis, et ukseava läbides kaovad inimese peast lühiajalisse mällu kogunenud teabekillud kui peoga pühitult. Siiski ei maksa kõigist ustest eemale hoida, pigem on abi sellest, et kui sulle ei meenu, mida vannitoas mõtlesid, mine sinna tagasi.

• Kasuta ebatavalisi kirjastiile. See, et inimesed tajuvad kirjastiile erinevalt, on ammu teada. Princetoni ja Indiana ülikooli psühholoogid jõudsid aga järeldusele, et tavatute fontide lugemine aitab inimestel loetut rohkem mäletada. Seda selgitatakse sellega, et raskemini loetavatest fontidest ei lase inimesed silmadel niisama lihtsalt üle libiseda ning nad loevad teksti põhjalikumalt. See paneb neid omakorda asja üle mõtlema ning sestap mäletavad nad asju ka paremini.

• Vaata komöödiasarju. Teadlaste kinnitusel parandab pooletunnine naer mälu. Naer vähendab nimelt hormooni nimega kortisooli teket, see aga on hormoon, mis võib põhjustada närvirakkudes kahjustusi. Lisaks soodustab naer endorfiinide teket, need hormoonid parandavad meeleolu ja parandavad mälu.

• Näri nätsu. See aitab keskenduda ülesannetele, mis eeldavad püsivat tähelepanu pikaks ajaks.

• Tee märkmeid käsitsi. Tänapäeval eelistavad inimesed kirjutada kõik üles süle- või tahvelarvutitesse. Pimetrüki valdamine võimaldab kiirelt üles tähendada suurt hulka teavet, kuid meeldejätmise seisukohalt on käsitsi kirjutamine efektiivsem.