Kevadisel ajal on omal kohal ka meemassaaž, mis aitab eemaldada naha pinnalt surnud rakke ja viia organismist välja saastunud energiat.Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
12. aprill 2018, 13:50

KEVADVÄSIMUSELE TUUL ALLA: spaapuhkus ergutab ja annab energiat

Kevadel tasub spaakülastus ette võtta ühelt poolt lõõgastumiseks ja stressi maandamiseks ning teisalt talvest kurnatud keha tugevdamiseks.

„Tegelikult on igal ajal hea spaas käia, kuid just kevadel on inimese immuunsüsteem madalseisus ja inimene vajab uue energia saamiseks mingit tõuget,“ sõnab Tallinna Viimsi SPA tervisekeskuse peaarst Katrin Traat. Sama spaa müügjuht Tiiu-Tuuli Sulg lisab, et kevadist aega seostatakse puhastumisega, nii vaimselt kui füüsiliselt, ja just seda üks õige spaapuhkus ju võimaldabki. „Kui käed-jalad on hoolitsetud, keha niisutatud ja lõõgastunud, siis on väsimus kui käega pühitud ning näol murekortsude asemel vaid rõõmus naeratus,“ lisab Rakvere AQVA spaa turundusspetsialist Laura Reisberg

Et kevaditi on just immuunsüsteem kehvakene, tuleb ennekõike tähelepanu pöörata selle tugevdamisele. Katrin Traat soovitab immuunsüsteemi turgutamiseks soolasauna. „Meil on see aurusaun, kus soola pihustatakse õhku auruga, samal ajal saab end ka soola-mee seguga üle hõõruda,“ kirjeldab ta. Soolal on peaarsti sõnul antibakteriaalne toime, mis aitab kõikvõimalike nakkuste vastu, soolasaun mõjub hästi ka hingamisteedele ja nahale. Kuid ka tavaline aurusaun soodustab jääkainete eritust ja mõjub hingamisteedele hästi.

Kevadisel ajal on omal kohal ka meemassaaž, mis sobib nii meestele kui naistele. „Massaaži käigus kasutatakse mee kleepuvaid omadusi selleks, et eemaldada naha pinnalt surnud rakke ja viia organismist välja niinimetatud saastunud energiat,“ selgitab protseduuri Viimsi SPA müügijuht.

Kevadisel ajal on omal kohal ka meemassaaž, mis aitab eemaldada naha pinnalt surnud rakke ja viia organismist välja saastunud energiat. Foto: PantherMedia/Scanpix

See tugevdab Katrin Traadi sõnul immuunsust, parandab verevarustust, aitab puhastada nahapoore ning noorendab ja pehmendab nahka. Asja boonuseks on see, et vähemalt Viimsi Spas kasutatakse massaaži tegemisel 100% Eesti loodusest saadud mett. Ja kellele mesi ei istu, saab valida rikkalikust spaamenüüst muid koorivaid ning värskendavaid keha- ja näohoolitsusi vastavalt oma maitsele.

Ka Estonia Medical Spa müügijuht Ave Pill soovitab kevadväsimusest üle saamiseks erinevaid protseduure, mis stimuleerivad vere- ja energiaringet ja tugevdavad immuunsüsteemi. „Näiteks VERS ehk vere- ja energiaringe stimulaator mõjutab jalatalla vibratsioon-massaaži kaudu kogu keha.  Neile, kes taljega hädas, soovitame proovida vibromassaaži vööd ja need, kel kevadväsimus just jalgades tunda annab, võiksid proovida jalatalla aparaatset punktmassaaži,“ toob ta välja valiku Estonia spaa protseduuridest.

Laura Reisberg soovitab kevadväsimuse peletamiseks lõõgastava toimega protseduure. „Sellistena võib välja tuua erinevad Ayurveda hoolitsused – Abhyanga ja Shirodhara,“ sõnab Rakveres tegutseva spaa turundusspetsialist.

Reisberg ütleb ka, et pärast pikka ja külma talve tasub kindlasti mõelda mitte üksnes stressi ja väsimuse maandamisele, vaid ka keha eest hoolitsemisele. „Selleks tasuks võtta mõni käte- ja jalahoolitsus, kevadele vastu minnes tasub vajadusel mõelda ka tselluliiti vähendavate hoolitsuste peale. Kuna talvekülm mõjub nahka kuivatavalt, siis oleks kasuks ka mõni niisutav näo- või kehahoolitsus,“ soovitab ta.

Paljud spaad pakuvad ka erinevaid saunarituaale saunameistrite juhtimisel, mis mõjuvad nii kehale kui vaimule ergutavalt. Tiiu-Tuuli Sulg kõneleb, et Viimsi spaas täienes hiljaaegu ka saunarituaalide nimistu ning nüüd saab lisaks leilirituaalile proovida ka aroomi- ja soolarituaali ning SPA18+ keskuses ka trühvlirituaali. „Kõik need aitavad kaasa naha ja organismi puhastumisele, tekitades ühtlasi lõbusat elevust,“ kinnitab ta.

Ning mõistagi ei maksa alahinnata kevadväsimuse peletamisel erinevaid spaades pakutavaid sportimisvõimalusi, olgu see siis jõusaalis, ujulas või erinevates rühmatrennides. „Sportimine on kindel viis vaimse väsimuse ja kurnatuse peletamiseks,“ kinnitab Tiiu-Tuuli Sulg.

Ka üks päev spaas mõjub turgutavalt

Ning enne aktiivse treeninghooaja alustamist tasub kasutada ka võimalust spaapuhkusega samaaegselt teha kompleksne terviseuuring oma tervislikust seisundist ülevaate saamiseks. „Pakume nii naistele kui meestele terviseuuringupaketti, millesse oleme sidunud uuringud sagedamini esinevate terviseriskide suhtes,“ täpsustab Viimsi spaa müügijuht.

Kindlat reeglit, mitu päeva peaks kevadväsimuse peletamiseks spaas puhkama, ei ole. „Paaripäevane puhkus oleks parim, kuid ka päevaspaa mõjub turgutavalt,“ kinnitab Katrin Traat.

Tiiu-Tuuli Sulg lisab, et kui kõik spaas pakutavad puhkamis- ja lõõgastusvõimalused ära kasutada, siis võib juba lühikese puhkuse järel tunda end värske ja puhanuna. „Ma usun, et spaapuhkus võimaldab teha mõnusa taaskäivituse ja kevadväsimuse kiirelt minema pühkida,“ julgustab ta kõiki spaas aega maha võtma.

Ülikülmravi ehmatab kevadväsimuse kontidest välja

Neile, kes kevadväsimusest ühe korraga vabaneda tahavad, soovitab Estonia Medical Spa müügijuht Ave Pill minna tulla ülikülmravisse. „Temperatuur –120 °C ehmatab igal juhul kevadväsimuse kontidest välja,“ kinnitab ta.

Ülikülmravi ehmatab kevadväsimuse kontidest välja. Foto: TAIRO LUTTER

Ülikülmravi toimub spetsiaalselt selleks otstarbeks ehitatud külmkambris, esimesel korral on Pilli sõnul enamasti jõukohane viibida ülimadalal temperatuuril minut, kogenumad peavad seal vastu juba kolm minutit.

Ülikülmravi on Ave Pilli sõnul hea nii immuunsüsteemi tugevdamiseks kui ka vereringe parandamiseks ja stressi vastu.