Öise eluviisiga inimestel võiks lubada tööpäeva hiljem lõpetada.Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
16. aprill 2018, 11:30

Öise eluviisiga inimesed surevad suure tõenäosusega nooremana (2)

Inimesed, kes õhtul kaua üleval on, kuid hommikul kuidagi üles ei saa, surevad tõenäoliselt nooremana võrreldes nendega, kes tõusevad ja seavad oma samme päikese järgi, hoiatavad teadlased.

Suurbritannias viidi läbi uuring 430 000 inimese seas, uuringuperiood kestis 6,5 aastat. Leiti, et öise eluviisiga inimesed on 10% enam ohustatud enneaegsest surmast, kirjutab Newsmax Health.

„See on tõsine rahvatervise probleem, mida ei saa eirata,“ väitis üks uuringu kaasautoritest, Malcolm van Schantz Surrey ülikoolist. Tema hinnangul päästaks olukorra, kui öise eluviisiga inimestel lubataks tööpäeva alustada ja lõpetada hiljem, sest nende inimeste töölesundimine hommikul vara lõpeb nende jaoks varem või hiljem terviseprobleemidega. Igatahes ei tohiks neid sundida ärkama hommikuti kell 8.

Uuring tõi ka välja, et öiste eluviisidega inimesed kannatasid tõenäolisemalt psühholoogiliste häirete, diabeedi ja maohaiguste all. Samuti suitsetasid nad tõenäolisemalt, liigtarvitasid alkoholi ja kohvi ning tarvitasid ka narkootikume.

Kõik see võib teadlaste hinnangul olla põhjustatud psühholoogilisest stressist.