Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
17. aprill 2018, 09:48

Kuidas võtta probiootikume?

Meditsiinisüsteemis on alles hakatud taipama, et meie soolestikus elavad bakterid mängivad terve olemises olulisemat rolli, kui seni on osatud aimata. Kuidas kasutada baktereid enda kasuks?

1.    Apteegis müüdavate probiootikumide korral manustame enamasti üksikuid ühes laboris välja valitud baktereid. Niipea kui lõpetame nende võtmise, kaovad need soolestikust. Kui kasulikud bakterid saaksid hõivata seal võimalikult suure maa-ala, kindlustaks see nende ellujäämise. Seepärast on hakatud looma “segameeskondi” bakteritest, mis aitavad üksteisel soolestikus kohaneda. Osta probiootikume, milles on piimhappebakterite segu.

2.    Mitte kõik probiootikumid ei pruugi sind aidata, seepärast tasub katsetada erinevatega. Hästi on tulemused näha, kui otsid abi kõhulahtisuse, puhituse või muude seedeprobleemide korral.

3.    Et probiootikumides leiduvad bakterid saaksid toimeka koloonia luua, tuleb neid tarvitada piisavalt pikka aega ehk nelja nädala jooksul ning need tuleb ära kasutada enne säilivustähtaja lõppu.

4.    Peale probiootikumide on olemas ka prebiootikumid. Need elavad meie igapäevastes toitudes, aga pole piisavalt tugevad, et ise soolestikus heade bakterite kolooniat tekitada. Küll on nad toiduks headele bakteritele ning aitavad neil suuri alasid asustada, kusjuures kahjulikud bakterid ei saa prebiootikume kasutada. Prebiootikumide tarvitamise tulemusel on soolemikroobidel piisavalt süüa, et toota vitamiine ja tervislikke rasvhappeid ning immuunsüsteemi treenida.

5.    Kasulike bakterite ehk prebiootikumide poolest on tuntud jogurtid – meie Gefiluse ja Helluse jogurtid, Kreeka jogurt, skyr –, mida kääritavad eri maades erinevad bakterid. Sõber tasub olla nende kõigiga. Väärtuslikud on fermenteeritud toidud, nagu hapukapsas ja sojakaste. Populaarsust on kogumas teeseen ja Korea kimchi kapsas ning tavaline juust.

6.    Bifidobakterid ja laktobatsillid armastavad porrulauku, sparglit, sibulat ja küüslauku, salatisigurit, pastinaaki, rukist ja maapirni. Samuti meeldib neile resistentne tärklis, mis tekib keedetud, kuid külmas riisis ja kartulis. Seepärast on tervislikud kartulisalat ja sushi.

7.    Antibiootikumikuuri ajal võetavad ravimid tapavad harva kõik bakterid, kuid need hävitavad teatud kooslusi. Ikka leidub ka selliseid halbu baktereid, mis antibiootikumide rünnaku üle elavad ja võivad muutuda isegi resistentseks. Kuidas tarbida antibiootikume nii, et need soolefloorat võimalikult vähe kahjustaksid?

·      Võta antibiootikume piisavalt kaua, nii et kõik mitteresistentsed bakterid hukkuksid ja alles jääksid ainult need, mis oleksid nagunii ellu jäänud.

·      Võimalusel tarvita maheliha, sest hämmastavalt tihti on resistentsed bakterid seotud antibiootikumidega, mida suurtes tapamajades loomadele manustatakse. Mahelautades kasvanud loomad tohivad saada ainult kindlaks määratud koguses antibiootikume.

  • Puu- ja köögivili tuleb enne söömist korralikult puhtaks pesta, sest koduloomade väljaheiteid kasutatakse sõnnikuna.
  • Aasias, aga eriti Indias ja Lähis-Idas reisides peaks väga tihti käsi pesema, põhjalikult puhastama puu- ja köögivilja, vajadusel keedetud veega. Ka Lõuna-Euroopas tuleks selles osas tähelepanelik olla.

8.    Algava külmetuse ja köha-nohu korral aitavad ka taimsed antibiootikumid, näiteks kummel ja salvei, samuti greibiseemneekstrakt, küüslauk, taruvaik, mesi, sibul, ingver ja purpur-siilkübar.

9.    Kui oled antibiootikumikuuri ajal kõik bakteriaalse endast välja kõrvetanud, saab abi tegelasest nimega Saccharomyces boulardii, mis on pärm – antibiootikumidel pole selle üle mingit võimu. Seda müüakse igas apteegis ning seda tasub võtma hakata juba antibiootikumikuuri ajal.

Loe veel: Giulia Endersi “Võluv soolestik”.

Artikkel ilmus Tervis Plussi 2017. aasta aprillikuu ajakirjas.