Foto: PantherMedia/Scanpix
Hea nõu
17. aprill 2018, 17:07

Kas õhtul pärast kella kaheksat on mõistlik süüa?

Õhtusöök oli paari tunni eest, kuid enne magamaminekut on kõht piinavalt tühi? Igaüks teab, et hea vormi nimel oleks mõistlik ilma hilisõhtul söömata teki alla kobida, kuid korisev kõht nõuab oma. Mida siis teha?

Toitumisspetsialistid Stephanie Clarke ja Willow Jaroshit nendivad portaalis Shape, et sellele küsimusele ei saa üheti vastata. Kõik sõltub inimese isiklikest harjumustest ja tervise-eesmärkidest.

Levinud arvamuse kohaselt peaks hilisõhtusest söömisest loobuma, kuid tegelikkuses võib ka õhtuti süüa ilma kaalus juurde võtmata, kui päevane kalorivajadus on ületamata.

See aga ei tähenda muidugi, et võiksid õhtul mõõdutundetult küpsiseid õgida. Õhtuti eelista pigem toite, mis ei põhjustaks seedimisprobleeme ja ei raskendaks ainevahetust, muidu on uni häirtud. Samas võib unehäireid põhjustada ka liiga tühi kõht. Ning seepärast tuleb iseenda jaoks püüda leida kuldne kesktee.

Tasub ka mõelda, et kui oled sageli enne magamajäämist näljane, ehk peaksid õhtusöögiks taldrikule tõstma veidi suurema portsjoni? Ja jälgima, et õhtusöök oleks tasakaalustatud ehk sisaldaks valke, kõrge kiudainesisaldusega süsivesikuid, natuke tervislikke rasvu ja ohtralt köögivilju.

Ning kui tunned, et enne magamaminekut tõesti ilma söömiseta ei saa, vali vähemalt midagi tervislikku.