Foto: PantherMedia/Scanpix
Terviseuudised
25. aprill 2018, 12:05

Raskelt haiged ja nende lähedased saavad nõu palliatiivravi keskusest (1)

Kuidas parimal viisil vähki põdevat lähedast toetada? Kuidas ise rasket haigust põdedes vastu pidada? Kui teid või teie lähedast on tabanud raske haigus ning edasi minna ei oska, saab nõu küsida Regionaalhaigla palliatiivravi keskusest.

Palliatiivne ravi on suunatud haige ja tema pere elukvaliteedi parandamisele. Selle ravi vajajad on kroonilised haiged ja patsiendid,  kelle igapäevane toimetulek on trauma või haiguse tõttu vähenenud. Sümptomeid leevendades on võimalik tagada paremad ravitulemused ja parendada elukvaliteeti. Palliatiivne ravi kergendab raskest haigusest ja ravist tingitud vaevusi, näiteks valu, õhupuudust, väsimust, iiveldust jt.

Kuidas palliatiivravi aitab?

Palliatiivravi toetab inimest nii ravimitega kui ka hingeliselt, aidates vaimseid ja kehalisi vaevusi leevendada. Abiks ollakse kogu haiguse vältel, sõltumata sellest, kas haigusevastane ravi toimib või mitte.  Regionaalhaiglas on loodud Eestis ainulaadne palliatiivravi keskus, kus keskendutakse raske haiguse ajal mitmekülgse toe pakkumisele nii haigetele kui ka nende lähedastele.

Palliatiivravi keskuse meeskonda kuuluvad õed, arstid, sotsiaaltöötajad, psühholoogid, hingehoidjad ja kogemusnõustajad. Vajadusel kaasatakse alati ka teisi spetsialiste nagu  toitumisspetsialist, stoomiõde jt.

Palliatiivravi keskuse õde on ühenduslüli ja kõneisik haigla, patsiendi ja tema lähedaste vahel. Psühholoog annab nõu, kuidas kaotatud meelerahu tagasi saada, kuidas leida hingelisi jõuvarusid haiguse ja selle raviga toimetulekuks, kuidas muutunud elukorraldusega toime tulla. Arstid aitavad valu ja teisi vaevusi leevendada sobivate ravimite abil. Vajadusel kaasatakse  teisi spetsialiste patsiendi ja perekonna nõustamiseks. 

Sotsiaaltöötaja nõustab patsienti ja lähedasi ning annab teavet erinevatest soodustustest, puude ja töövõime taotlemise, ravikindlustuse taotlemisega seotud toimingutest, õendusabi ja hooldusteenuste võimalustest kodus ja haiglas, abivahendite taotlemise võimalustest. Hingehoidja on inimene, kes pakub kannatavale inimesele ja tema lähedastele tuge ja mõistmist, aitab leida elujulgust ja lootust ka lootusetuna tunduvas olukorras.

Teabetoa kogemusnõustajad annavad teaduspõhist teavet  ja kirjandust ning praktilist nõu, kuidas haiguse ja selle raviga paremini hakkama saada. Nõustades inimesi, toetuvad nad oma isiklikule haiguse kogemusele.

Palliatiivravi keskuse infotun toimub homme, 26. aprillil kell 16.00 Põhja-Eesti regionaalhaigla suures saalis, J. Sütiste tee 19.

Homme  räägivad rasketel teemadel ja vastavad küsimustele onkoloog Mari Lõhmus, sotsiaaltöötaja Karolin Tooming, õde-nõustaja Karin Härm ning hingehoidja Liidia Meel.

Kui infotunnis osalemine pole võimalik, saab palliatiivravi keskusega ühendust ka telefonil  6171777  (tööpäeviti 8.00-16.00)