LeetridFoto: Wikipedia
Terviseuudised
26. aprill 2018, 17:13

LEETRIPUHANG SAAREMAAL: juba kuus haigestunut! (13)

Saaremaal kinnitati täna laboratoorselt veel kaks leetritesse haigestumist, neist ühel juhul oli tegu vaktsineerimata väikelapse ja teisel juhul ligi 40-aastase mehega.

Saaremaal on sel aastal kinnitatud kokku 6 leetritesse haigestumist, neist neli viimati kinnitatut haigestusid praktiliselt üheaegselt, mis tähendab, et inimesed said nakkuse ühest allikast. Täpsem nakatumise põhjustaja on väljaselgitamisel.

Leetrid on inimeselt inimesele väga kergesti leviv nakkushaigus, mida saab ennetada vaktsineerimisega. Haigestunud inimene on nakkusohtlik 4-5 päeva enne ja viis päeva pärast lööbe tekkimist. Haigestumise ennetamiseks tuleks end leetrite vastu vaktsineerida vähemalt vaktsiini kahe doosiga.

Hetkel on oluline, et inimesed Saaremaal jälgiksid oma tervist ja haigustunnuste ilmnemisel võtaksid kohe ühendust oma arstiga.

Leetrite esmasteks haigusnähtudeks on palaviku tõus, halb enesetunne, köha, nohu, silma sidekesta põletik ja valgusekartus. Mõne päeva pärast ilmub nahale iseloomulik lööve, mis algab kõrvade tagant ning levib edasi näole ja kaelale ning hiljem ülejäänud kehale.

Vaktsineerimine

Terviseamet tuletab meelde, et Eestis vaktsineeritakse kõiki lapsi vastavalt vaktsineerimiskavale  kahe MMR (leetrid, mumps ja punetised) vaktsiinidoosiga vanuses 1 ja 13 eluaastat. Kui teie laps on mingil põhjusel jäänud seni vaktsineerimata, siis võite alati pöörduda vaktsineerimisealaseks nõustamiseks perearsti või koolitervishoiuteenuse osutaja poole. Laste vaktsineerimine on tasuta.

Täiskasvanutel, kes ei ole leetreid põdenud ja kes ei ole vaktsineeritud või ei oma andmeid oma vaktsineerimise kohta,  soovitame lasta end vaktsineerida kahe MMR (leetrid-punetised-mumps) vaktsiinidoosiga. Kahe vaktsineerimise vaheline aeg peaks olema vähemalt üks kuu.

Neil täiskasvanuil, kes teavad kindlalt, et nad on aastaid tagasi vaktsineeritud leetrite ühe doosiga, soovitame uuendada kaitset leetrite suhtes ühe täiendava vaktsiinidoosiga. Vaktsineerimiseks pöördu oma perearsti poole või vaktsineerimiskabinetti. Täiskasvanutel tuleb leetrite vastase vaktsineerimise eest ise tasuda.

Sel aastal on Eestis ametlikult kinnitatud 6 leetritesse haigestumist, neist neli Saaremaal ja kaks Harjumaal. Eelmisel, 2017. aastal registreeriti Eestis üks reisilt kaasa toodud leetrite haigusjuht.

Leetrite vastase vaktsineerimise ajalooline taust

Eestis hakati rutiinselt vaktsineerima lapsi leetrite vastu alates 1964. aastast. Ühe-doosiline vaktsineerimine oli kasutusel kuni aastani 1980. Pärast seda hakati lapsi vaktsineerima kahe vaktsiinidoosiga- 1,5 ja 6 aasta vanuselt. Alates 1994. aastast vaktsineeritakse lapsi MMR vaktsiini kahe doosiga vanuses 1 ja 13 aastat.