Olulisimad vähktõve põhjustajad on suitsetamine, ülekaalulisus ja liigne ultraviolettkiirgus.Foto: PantherMedia/Scanpix
Terviseuudised
30. aprill 2018, 15:40

Uuring: inimesed ei tunne vähitekitajaid (2)

Inglismaal läbiviidud uuring näitab, et suur osa inimesi seostab vähktõve teket hoopis valede riskiteguritega.  

Inglismaal viidi läbi küsitlus 1330 inimese seas, kirjutab BBC. Suurem osa vastanutest teadsid kindlalt, et suitsetamine põhjistab vähki. Päris suur osa inimesi seostas vähktõve teket aga hoopis valede riskiteguritega.

Suurbritannia vähiuuringute keskus on toonud välja, et olulisimad vähktõve põhjustajad on suitsetamine, ülekaalulisus ja liigne ultraviolettkiirgus. Ka on väidetud, et nelja vähijuhtumit kümnest saaks ennetada elustiilimuutustega, kui osata õige teabe olemasolul neid rakendada.

Nimetaud suuremahulises küsitluses vastas aga rohkem kui 40% inimestest, et vähktõve põhjustajaks on stress ja lisaained. Kolmandiku arvates on vähi riski suurendajaiks elektromagnetlained ja geneetiliselt muundatud toit. 19% pidas vähktõve põhjuseks mikrolaineahju ja 15% plastikpudeleid.

Suitsetamist nimetasid vähktõve põhjustajana 88% küsitluses osalenuist, 80% hindas kurja juureks ka passiivse suitsetamise. 60% küsitletuist oli kursis, et päikesepõletus on üks vähi riskitegureid.

Teadlased tõid ka välja, et need, kes tundsid teaduslikult tõestatud vähktõve põhjustajaid, suitsetasid väiksema tõenäosusega ning tarvitasid rohkem puu- ja juurvilju.