Foto: PantherMedia/Scanpix
Meeled
4. mai 2018, 17:35

Kuus toitu, mis muudavad su õnnelikuks

Õnnelik olemiseks piisab tegelikult vähesest - tuleb vaid korralikult puhata, naerda, teha asju, mis sulle meeldivad, oma sõprade ja lähedastega aega veeta. Kuid ka targalt valitud toit võib sellele kaasa aidata.

Health.com loetleb kuus toitu, mille söömine õnnetunde tekkele ja rõõmus olemisele kaasa aitavad.

Probiootikumid. Hollandis läbi viidud uuringus osales 20 vabatahtlikku, kes tarbisid neli nädalat kas probiootilisi baktereid sisaldavaid tablette või platseebot. Probiootikume võtnud inimesed mõtlesid vähem negatiivseid mõtteid kui platseebot saanud patsiendid. Teadlaste hinnangul tähendab see, et seedetraktis olevate bakterite tüüp ja kogus võib mõjutada inimese tuju. Seda arvamust kinnitab ka Ontarios hiirtel läbi viidud uuring.

Puu- ja juurviljad. Ajakiri British Journal of Health Psychology kirjutas uuringust, milles osales ligi 300 noort täiskasvanut, kes pidasid kolme nädala jooksul igapäevaselt päevikut oma tujude ja toitumise kohta. Neid päevikuid analüüsides leidsid teadlased, et need, kes sõid rohkem puu- ja juurvilju, olid rahulikumad, õnnelikumad ja energilisemad võrreldes nendega, kes sõid vähem puu- ja juurvilju. Ajakirjas Social Indicators Research avaldatud artikli aluseks olnud teadustöös jälgiti 80 000 täiskasvanut ning leiti, et süües päevas vähemalt seitse portsjonit puu- või juurvilju, on vaimne tasakaal parem. See uuring kinnitas ka, et tuju on parem, kui lisada igale toidukorrale puu- või juurvilju.

Kohv. Regulaarse kohvijoomise positiivset mõju näitavad mitmed uuringud. Üks kinnitab näiteks, et hommikust kohvijoomist seostatakse energia, lahke olemise ja mõnutundega. Lisaks seostatakse kohvi ka kiindumuse, sõbralikkuse, rahulolu ja hea iseloomuga. Ajakirjas JAMA Internal Medicine kirjeldatud uuringust selgus, et päevas kaks-kolm tassi kohvi joonud naistel oli 15% väiksem tõenäosus depressiooni tekkeks järgmise kümne aasta jooksul, kui neil, kes tarbisid päevas ühe või mitte ühtegi kassi kohvi.

Tumedas šokolaadis leiduvad antioksüdandid aitavad alandada vererõhku ning parandada vereringlust. Ka on uuringud kinnitanud, et kui stressis inimesed söövad kahe nädala jooksul iga päev ligikaudu 42 grammi tumedat šokolaadi, langeb nende organismis stressihormooni tase. Lisaks sisaldab tume šokolaad magneesiumit, mis aitab vähendada PMS sündroomi, leevendada väsimustunnet, depressiooni ja ärrituvust.

Seened on head seleeniallikad, see mineraalaine aitab vähendada depressiooni ja ärevust, samuti väsimust. Ka leidub seentes D-vitamiini, mille puuduse käes vaevlevad paljud inimesed ja mis on sage talvedepressiooni põhjustaja.

Roheline tee. Jaapanis läbi viidud uuringus, milles osales üle 40000 inimese, leiti, et päevas viis või rohkem tassi rohelist teed joonud inimeste stressitase oli 20% madalam, kui vähem rohelist teed joonud inimestel.