Inga Lunge aitab edasi anda sõnumit, et teadmatus ei ole õndsus - mida varem rinnavähk avastatakse, seda parem.Foto: Kuvatõmmis
Keha
7. mai 2018, 11:35

TEADMATUS EI OLE ÕNDSUS: kontrolli oma rindu järjepidevalt

„Rinnavähi varajase avastamisega on võimalik oluliselt ravitulemusi parandada ja vähendada suremust sellesse raskesse haigusesse," rõhutab Eesti Vähiliidu juhatuse esimees Maie Egipt sõeluuringutes osalemise vajadust.

Mai on rinnavähi varajase avastamise kuu ning Eesti Vähiliit, Südameapteek ja Placent Activ kutsuvad ühiskampaaniaga naisi kontrollima oma rindade tervist. Näitleja Inga Lunge ja laulja Daniel Levi Viinalass aitavad nii plakatitel kui ka sotsiaalmeedias edasi anda sõnumit „Teadmatus ei ole õndsus“ ehk mida varem haigus diagnoositakse, seda paremad on ravitulemused. Ostes maikuus Südameapteegist Placent Activ sarja juuksehooldustooteid, toetad Eesti Vähiliitu. Iga ostetud Placent Active tootelt läheb toetuseks üks euro.

Enamikus arenenud riikides maailmas toimuvad rinnavähi sõeluuringuid juba pikka aega. „Rinnavähi varajase avastamisega on võimalik oluliselt ravitulemusi parandada ja vähendada suremust sellesse raskesse haigusesse. Seetõttu on äärmiselt oluline rindade tervisele tähelepanu pöörata ning lisaks enesevaatlusele osaleda rinnavähi varajase avastamise sõeluuringus, mida Eestis juba 2002. aastast korraldatakse,“ ütles Eesti Vähiliidu juhatuse esimees Maie Egipt.

Südameapteegi turundusjuhi Mari Sumbergi sõnul haigestub vähiregistri andmetel Eestis igal aastal rinnavähki ligi 800 inimest. „Koos meile kõigile tuntud Inga ja Danieliga soovime, et naised ei oleks teadmatuses ega sulgeks probleemi ees silmi. Kahtluse korral peaks kindlasti pöörduma arsti poole, et oma rindade tervist kontrollida,“ ütles Sumberg. „Mitte vähem oluline ei ole meeste roll naiste tervise eest hoolitsemisel. Kampaaniaga kutsume mehi üles julgustama ja toetama oma naisi, et nad jälgiksid oma rindade tervist regulaarselt,“ lisas Südameapteegi turundusjuht.

Placent Activi esindaja Aljona Gorbatškova märkis, et hirmust võimaliku diagnoosi ees hakatakse haigusega tegelemise asemel seda sageli vältima ning arsti poole pöördumist edasi lükkama. „Meestel on suurepärane võimalus olla hoolivad kaaslased, sest rinnavähi kontroll võib silmad avada õigel ajal. See annab võimaluse haigusest paraneda,“ lisas Gorbatškova.

Lisainformatsiooni rindade tervise ja rinnavähi sõeluuringu kohta saab Eesti Vähiliidu kodulehelt.