Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
9. mai 2018, 16:45

TRIMMIB JA PUHASTAB: mudahooldus teeb hetkega kergemaks ja energilisemaks

Kui enne suurt suve sooviks energiat ammutada, ainevahetust ergutada, jääkaineid väljutada ja ka saledamaks saada, tasub spaades vaadata põnevate salendavate kehahoolduste järele. Dorpat Tervise massaažiosakonna juht, massöör Ülle Allas viitab, et parimad kevadised kehahooldused ongi keha trimmivad ja organismi puhastavad.

Kui paljud varasemad keha trimmivad hooldused on katsetatud, tasub spaadest küsida uudseid ja põnevaid kehahooldusi. Dorpat Tervises on sel kevadel võimalik end hellitada uudse mudahooldusega kogu kehale. Et mudas on väge ning ravimuda on eestlaste seas ammustest aegadest hinnatud, otsustati see ka naiste ilu heaks tööle panna.

Dorpat Tervises on kasutusel Käina lahe muda.  Et muda pisut ebameeldivat lõhna peletada ning kehale kantavale mähisele veelgi kasulikku toimet lisada, segatakse seda fangomuda, halli ja valge saviga ning mentooli ja küpressi eeterlike õlidega. Kõik see ergutab väsinud nahka ning ainevahetust, toimib valuvastaselt ja turseid eemaldavat, tugevdab immuunsüsteemi ning kiirendab jääkainete väljutamist, salendab ja annab energiat.

Mudahoolduse käigus kaetakse kogu keha mudaga ning seejärel mässitakse see kile ning siis omakorda veel ka termoteki sisse. Kile hoiab muda ja savi kuivamast, et seda pärast ikka maha oleks võimalik pesta, termotekk aga soojendab.

Massaažilaual sisse mähituna on tunne nahal õige pisut torkiv, kuid soe ja lõõgastav. Koguni nii, et pärast pikka tööpäeva kisub silma kinni. Ülle Allas soovitabki seda protseduuri ennekõike pika tööpäeva lõpus, sest see mõjub rahustavalt ja lõõgastavalt ning suure tõenäosusega jäädakse pärast seda kodus magama.

Pärast paarikümneminutilist lamamist pakitakse keha jälle teki ja kile seest lahti ning tuleb end duši all puhtaks pesta. See nõuab tükk pusimist, kuid vajadusel aitab massöör selga puhtamaks saada.

Pärast pesemist on aeg veel kergeks kreemimassaažiks. Hoolitsuse juurde käib muda-lavendlikreem, kuid kelle jaoks see lõhn tundub liialt intensiivne, saab valida ka veidi kergema jogurtikreemi. Et muda-lavendlikreem võib hiljem veidi määrida, ei ole soovitatav mudahoolitsusse valget värvi riietega minna.

Pärast 70 minuti pikkust hooldust on massaažilaualt tõustes tunne igatahes palju kergem ja energilisem, pikkusessegi oleks justkui mõne sentimeetri juurde visanud. „Sellest kehahooldusest saab igaüks täpselt seda, mida ta kevadel vajab – koos lõõgastusega ka energiat,“ kinnitab Ülle Allas ja lisab, et peale naiste võiksid seda katsetada ka mehed.

Kui mudaravisse minejail on protseduuri osas päris palju vastunäidustusi, siis mudahooldus kehale on ennekõike iluprotseduur ning see ei sobi aktiivsete haiguste ning nahapõletikega inimestele.

Kui on kindel soov keha ainevahetust ergutada, jääkaineid väljutada ning ka saledamaks saada, on kasulik seda protseduuri korrata. Kuurina võttes on kord nädalas mudahoolduses käia igati paslik.

Ja nagu ikka pärast salendavaid kehahooldusi, tuleks pärast seda piisavalt vett juua, et kehas ei tekiks dehüdratsiooni ehk vedelikupuudust. Ning et energiat oleks järgmisel päeval veel rohkem, võikski protseduurijärgse õhtu panustada pigem puhkamisele.

Milliste protseduuridega end kevadel veel turgutada?

Dorpat Tervise massaažiteenuste juht Ülle Allas soovitab enne kehahoolduse broneerimist enda jaoks selgeks mõelda, mida on soov saavutada – kas lihtsalt jääkaineid väljutada või rasvarakusisest ainevahetust stimuleerida ehk tselluliiti vähendada. Samas on võimalik nõu küsida ka massöörilt, selleks tuleb lihtsalt panna kirja esimene tselluliidimassaaži aeg. „Massöör näeb inimese kehaga tööd tehes, mida tal vaja on. Mõnikord võib vaja olla alustada tugeva massaažiga, et saada rakusisene ainevahetus tööle ja muuta tselluliit pehmeks, ning alles siis mõelda muude protseduuride peale," selgitab Ülle.

Tema sõnul võiks kevadel kaaluda ka lümfimassaaži, mis ergutab jääkainete eemaldamist kehast, lõdvestab ja leevendab lisapingeid. Meemassaaž tugevdab tema sõnul tervist, ergutab ainevahetust ning aitab toksiine väljutada. Tselluliidimassaaž elavdab ainevahetust, lümfi- ja vereringet. Ning mõistagi virgutavad, annavad energiat ning mõjuvad ka salendavalt erinevad salendavad kehahooldused spaades.