Aeg-ajalt tuleb ka oma veresuhkrut kontrollida.Foto: PantherMedia/Scanpix
Keha
9. mai 2018, 13:20

Seitse märki, mille olemasolul peaksid endal diabeeti kahtlustama

Maailmas haigestub üha enam inimesi diabeeti ning paljudel pole oma haigusest aimugi. Sestap olgu siin välja toodud seitse märki. Kui need esinevad sul pikemat aega, peaksid arstiga nõu pidama - suure tõenäosusega kimbutab sind eeldiabeet.
  • Pidev joogijanu ja pissihäda. Kui keha ei suuda veresuhkrut töödelda, tekib eeldiabeedi seisund. Kuna sel ajal veresuhkur kõigub äärmusest äärmusesse, kimbutab inimest pidev janu ja see omakorda ajab ka häirvalt sageli pissile, kirjutab Reader's Digest.
  • Järsk kaalukaotus. Kui su kaalukaotusel pole selget põhjust, võib selle taga olla diabeet. Eriti juhtub see, kui sa käid sageli pissil - koos vedelikega kaotad kehast ka rohkem suhkrut ning võid sattuda kaloridefitsiiti. Muide, eeldiabeedi korral võib kaalukaotus esineda ka siis, kui sa sööd varasemast rohkem.
  • Hägustuv nägemine. Madal veresuhkur võib kaasa tuua nähemise halvenemise. Kõrge veresuhkur nimelt kahjustab silmas olevaid veresooni.
  • Tumedad laigud nahal. Diabeedi korral võib nahk tumeneda ja ka paksemaks muutuda näiteks küünarnukkidel, põlvedel, kaelal ja käsivartel. Seda põhjusel, et liigne insuliin paneb naharakud kasvama. Pigem kimbutab see ülekaalulisi inimesi, kuid võib ka teistele meelehärmi valmistada.
  • Polütsüstiliste munasarjade sündroom. Selle häda põhjuses on meessuguhormoonide paljusus kehas, meesuguhormoonide paljusust põhjustab aga kõrge insuliinitase.
  • Diabeedi olemasolu suguvõsas. Diabeet võib olla pärilik. Seega, kui su suguvõsas on olnud diabeetikuid, pead haigestumise riskiga arvestama.
  • Ülekaalulisus. Üks olulisemaid diabeedi vallandajaid on ülekaalulisus ja selle põhjustatud terviseprobleemid - kõrge vererõhk, südametõved jne. Ka on rasvarakud insuliiniresistentsuse tekkimise taga, eriti neil, kellel on liigselt kõhurasva.